Важно е да се знае, че България е една от държавите, които вземат решения за бъдещето на Ледения континент, каза преподавателят Росица Станкова

За учениците е важно да знаят, че България е една от 29-те държави, вземат решения за бъдещето на Ледения континент, смята преподавателят Росица Станкова от Търговище. Учителят по география, заедно с колегата си Георги Марков, и деветокласници от Първо Средно училище „Св. Седмочисленици“ присъстваха на представянето на новия брой на списание ЛИК „Българската наука на Антарктида“ в националния пресклуб на БТА в Търговище. Гост бе и заместник-областният управител на Търговище Димитър Станев. 
Станкова от доста години преподава на гимназисти, но темата за Антарктида винаги съществува в часовете, въпреки че по учебна програма тя е застъпена в прогимназиален етап – шести клас, където се разглежда географията на континентите. Преподавателят отбеляза, че в новата учебна програма е включена много повече информация за нашия принос към изследването на този далечен, снежен, студен и непознат континент. 
„На учениците им е много по интересно. Начинът на представяне на информацията и фактът, че те могат да преценят колко значимо е участието на България в изследването на този континент. Фактът , че нашите полярници са дали български имена на някои върхове, низини, възпитава чувство на гордост и признателност у тях“, каза Станкова.
Тя допълни, че винаги, когато се обсъждат темите, свързани с глобалното затопляне, с учениците от горен курс, които изучават профилирано обучение по география, винаги се обръща внимание на световния океан, на замърсеността на водите с пластмаси, на негативното влияние на пластмасите върху живите организми, особено на животните, които обитават студените места. 
„В такъв момент цитирам проф. Пимпирев, които казва, че последните изследвания доказват, че ще се стигне до повишаване на нивото на световния океан, което ще застраши сериозно човечеството“, каза още Росица Станкова. Тя бе категорична, че темата за Антарктида е важна , тя е актуална. За учениците е ценно да знаят, че всяка година се организират експедиции, че се правят проучвания и че България е една от държавите, които имат значение и вземат решения за бъдещето на Ледения континент. 
Учениците с интерес проследиха представянето. Те са членове на клуб „Млади географи“, ръководени от преподавателя Марков. Клубът е създаден през тази учебна година и в него участват общо 15 младежи. Сред дейностите, които развиват, са участие в конкурси с географска насоченост, в различни екокаузи, те засаждат дръвчета в парка „Борово око“, подарени им от „Гората. БГ“. Младите хора поддържат фиданките – поливат ги, окопават ги, разказаха те. По думите на учителя учениците имат и общи дейности с по-малки възпитаници на учебното заведение. През годината те използват различни празници, за да организират, и то успешно, благотворителни инициативи, добави Георги Марков. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари