Важно е как Атанас Далчев присъства в учебната програма, казаха учители и преподаватели от Шумен

Важно е как Атанас Далчев присъства в учебната програма, коментираха при представянето на новия брой на списание ЛИК, посветен на 120-годишнината от рождението на поета, в Националния пресклуб на БТА в Шумен, проф. Теменуга Тенева – преподавател по методика на обучение по литература в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и учителите по български език и литература Катя Димитрова, Даниел Димитров и Деян Герговски, който е и журналист.
Катя Димитрова, преподавател по български език и литература в Средно училище „Сава Доброплодни“ отбеляза, че първата среща на учениците с поезията на Далчев е в десети клас. Тя попита доколко учителите имат свобода да изберат кои текстове на Далчев да включат в учебната програма. Димитрова каза още, че е поставяла за задача на учениците да открият снимки, с които да илюстрират стихове на Далчев. Те намирали често фотографии, които съответстват на поетиката на Далчев. Димитрова подчерта, че е особено важно какво учителите ще включат като незадължителни текстове от Далчев в учебните часове по литература, за да бъде разбирането на този поет по-задълбочено.
Даниел Димитров, преподавател по литература в Профилираната природо-математическа гимназия „Нанчо Попович“, коментира, че спасението е в това как ще бъдат подбрани текстовете от Далчев, които да бъдат добавени към задължителните шест в учебната програма, които са наистина песимистични. Той поясни, че пред учениците е демонстрирал успешно, че в поезията на Далчев има и оптимизъм. От голямо значение е кои текстове ще се представят и да се направи разграничение между лирическия говорител и поета, поясни Димитров.
Учениците днес се нуждаят от спасение, защото живеят в един по-различен свят от този на Далчев, добави Деян Герговски, журналист и учител по български език и литература. Децата сега са заобиколени от много предмети, както и лирическият герой на Далчев, но в техния случай те не отвеждат към духовност, отбеляза той. В този смисъл Далчев трябва да присъства в учебната програма и то не с две стихотворения, за да се разбере, че не всичко при него е в черни нотки, добави Герговски.
Проф. Теменуга Тенева поздрави всички участници в този форум и БТА за инициативата да събере толкова хора, които имат отношение към литературата, поезията и текстовете на Далчев. „Говорихме си доколко е достъпен на учениците екзистенциалният характер на поезията на Далчев, че без медиаторството на учителя текстовете на Далчев трудно могат да бъдат постигнати от децата“, обобщи тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари