Възможни решения за преодоляване на демографската криза обсъждат членове на „Ротари-България“

Демографската криза е много голям проблем, но не е отсега, не е само български, проблем е на Европа и на развитите общества, а причините са много, каза проф. Христо Хинков, бивш министър на здравеопазването, в приветствието си към участниците в кръглата маса „Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза“, организирана от „Ротари България“. 
В здравеопазването преодоляването на демографската криза е възможно чрез намаляване на детската смъртност и България бележи успехи през последните 15 г., тъй като има спад с около 10% на детската смъртност, добави той.  Детската смъртност е показател, който е най-близо до качеството на медицинските услуги и най-точно може да мери какво се прави в здравеопазването, допълни проф. Хинков и посочи, че трябва да се осигури качествено наблюдение на бременните и на новородените, както и да се създават условия младите майки да отглеждат децата си по правилен начин. По думите му в години на кризи, каквито са икономическите или годините на ковид пандемия, се отчита повишаване на раждаемостта.
В България на година се раждат около 50 хил. деца, а около 110 хиляди души умират, каза д-р Стойчо Кацаров, бивш министър на здравеопазването. По думите му здравната система почти не може да повлияе на раждаемостта, но би могла да повлияе на смъртността. Имаме ужасяващи медико-статистически показатели, които са най-лоши в ЕС – живеем най-кратко, умираме най-рано, детската смъртност е по-висока, показателите за предотвратима смъртност са тревожно високи и десетилетия остават едни и същи, въпреки че средствата за здравеопазване са увеличени двукратно, посочи д-р Кацаров. Според него всичко това означава, че парите за здравеопазване са похарчени неефективно. Високото ниво на доплащане от страна на пациента – близо 40%, ограничава достъпа до медицинска помощ, каза още той. По думите му лошите показатели са знак, че качеството на превенцията и на медицинската помощ са лоши. Причината за лошото качество е липсата на конкуренция. Системата става все по-централизирана и свръхрегулирана, а в центъра на системата не е потребителят, допълни д-р Кацаров. Системата е деградирала и променена до такава степен, че на практика не се интересува от мнението на потребителя. Според него това е така, защото Здравната каса разпределя средствата за здраве, без да се интересува дали потребителят на медицинска помощ е доволен. Пациентът може да стане център на системата, ако приходите започнат да се разпределят от него, посочи още д-р Кацаров. По думите му проблемът е, че промяната трябва да се извърши от същите хора, които „разпределят порциите“. Вторият проблем е, че голяма част от доставчиците на услуги са се адаптирали и не искат да променят модела. Третият проблем е свързан с обществената нагласа, тъй като носим културата на централизацията, на единоначалието и не разбираме принципите на пазара, каза още д-р Кацаров. По думите му, огромен проблем е монополът на здравната каса, тъй като монополът е инструментът за влияние в здравната система. Разходите за здравеопазване ще намалеят, ако Касата се демонополизира, каза още д-р Кацаров, давайки за пример подобна промяна, направена в Нидерландия.  
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари