НачалоСвятВъзможно е да блокират пътища в Сърбия

Възможно е да блокират пътища в Сърбия

Земеделците в Нови Сад са готови да радикализират а си, възможно е блокират пътищата, съобщава вестник „Данас“.

Протестиращите са блокирали Нови Сад в очакване на резултати от разговорите на техни представители с премиера Ана Бърнабич. Протести има и в Суботица, Панчево и Крагуевац. Земеделците в Лапово ча на тракторите си отговор от правителството, а фермерите от южен Банат са блокирали и двата изхода от Панчево за Белград.

До момента няма резултат от разговорите. Фермерите протестират против „унизителното и отчайващо състояние на земеделието в Сърбия и мълчанието на институциите по отношение на такова състояние“.

Те искат цената на слънчогледа да не е по-ниска от 700 евро за тон, а горивото за есенна работа да е 170 динара (1,45 евро). За пролетната сеитба те искат да бъдат освободени от акциз върху горивата. По-рано този месец министърът на земеделието Бранислав Недимович обеща на фермерите, че ще бъдат взети редица мерки, но те заявиха, че няма да махнат тракторите си от центъра на Нови Сад, докато не получат писмени гаранции, че обещанията ще бъдат и.

Един от фермерите, Джордже Груич, допълни тогава, че стопаните настояват да бъде обявено бедствено положение заради сушата. „Ние поставяме условията, защото ние храним тази страна“, каза той. От седмица земеделците блокират Нови Сад и други градове в Сърбия.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО