Възможности за производство на зелен водород обсъждат Община Кюстендил и Тракийският университет

Общината в Кюстендил задълбочава сътрудничеството си с Тракийския университет в няколко сфери, съобщи кметът на общината Огнян Атанасов.
Една от областите, в която ще си сътрудничим е нещо доста иновативно и предстои да се обсъди и на заседание на Общинския съвет, каза кметът Атанасов. „Това е проект за създаване на първата в България водородна долина. Координатор на проекта „Захир“ е Тракийският университет, а Общината в Кюстендил има покана да се включи в него. Количеството, предвидено за Кюстендил е 400 кг водород на денонощие“, каза Атанасов.
За целта е необходимо на урбанизирана територия да се изгради фотоволтаичен парк, който да произвежда зелен водород, с който да се захранват водородни средства – за транспортни средства, такива на „Чистотата“, за социални услуги и администрация, които ще бъдат купени по проекта. 
Идеята на общинското ръководство е теренът да бъде на мястото на животинския пазар, който не съществува от години, каза Атанасов и уточни, че под самото съоръжение ще има възможност за създаване на парк или дори животински пазар. Кметът посочи, че всичко това може да се случи само, ако има за община Кюстендил икономическа логика, т.е. превозът да бъде по-евтин от този в момента. До този момент в проекта са се включили Стара Загора и Карлово.
Другите сътрудничества на общината и университета са в областта на  запазване на породата „балканска свиня“, която е напът да изчезне. „Кюстендил  е едно от местата в страната, където този вид все още съществува“, коментира кметът Атанасов.
Сътрудничество ще има и по отношение на обучението на медицински сестри. Кметът припомни, че Общината в Кюстендил ще подпомага със стипендии обучаващи се в тази професия, с условието те да се върнат и работят тук, след получаване на образованието си.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари