Възможностите за наемане на работници от чужбина бяха представени пред фирми от Плевен

Възможностите за наемане на работници от чужбина, предимно от Непал, Индия и Бангладеш, бяха представени пред фирми от Плевен. Срещата се организира от Human Power BG със съдействието на Българската търговско-промишлена палата. 
Слави Славов, ръководител „Проекти“ в Human Power BG, разясни начина на работа на компанията, по който набира работници. По думите му нужда от внос на работна ръка има от години в България. В Румъния, Хърватия, Полша и Сърбия чуждестранни работници се назначават още от 2017 г. „В нашата страна интересът към внос на работници се засили от 2020 г.“, подчерта Славов. Компанията, която той представлява, набира работници в производства, логистика, хотели, транспортни компании. 
Славов даде и пример как става подборът на работници. „Ако например дадената компания търси CNC (металорежеща машина , чийто операции са компютърно програмирани, бел. ред.) оператор , ние изискваме видео относно процеса, който извършва българският работник. След това го изпращаме на нашия партньор и той подбира хора, които работят на сходни машини. На следващ етап се провеждат интервюта с тези хора и изпращаме одобрени видеа към работодателя, който преценява дали иска тези хора или не, дали ще направи и той онлайн интервю с тях“, обясни Славов. 
На одобрените бъдещи работници в българската компания започва подготовка на документите им. На всеки един от тях се правят и допълнителни медицински прегледи. Понеже целият процес по подготовка на документите трае около четири до шест месеца, от Human Power BG са преценили, че той трябва да бъде оползотворен и заедно с компания Prime academy са създали платформа за обучение на чужденците на български език на базово равнище с терминологията, която ще им е нужна на работното място, посочи още Славов.
Представителите на фирми, които бяха дошли за срещата задаваха въпроси за трудовите договори, с които се наемат чужденците, за заплащането им, осигуряването на квартира, медицински застраховки и други.
Според Ралица Таслакова, председател на Българска браншова бизнес камара в Плевен, ще има фирми, които ще се възползват от възможността за наемане на работници от чужбина. Това обаче по думите й ще е по силите на по-големи компании в региона, защото разходите по назначаване на един работник не са малки.
В срещата участва и Сандеш от компания, която работи заедно с Human Power BG в Непал. Той обясни, че в неговата държава липсват възможности за работа и затова интересът към заетост в чужбина е много голям. Той допълни, че хората в Непал са спокойни, лоялни и миролюбиви.
Срещи, както тази, която се състоя днес в Плевен, се организират в областни градове на страната, за да бъдат запознати повече фирми с възможностите да наемат нужната им работна ръка от чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари