Възможностите за сътрудничество обсъдиха кметът на Самоков Ангел Джоргов и посланикът на Румъния у нас

Възможностите за сътрудничество обсъдиха кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов и посланикът на Румъния в България Бръндуша Йоана Предеску, съобщиха за БТА от пресцентъра на администрацията.
Посланик Предеску бе придружена от Аурелия Домнитеану, министър-съветник към посолството, и от Раду Молдован, министър-съветник към посолството и  ръководител на Службата за търговско-икономическо насърчаване. На срещата присъстваха и заместник-кметовете на планинската община Люба Кленова и Станимира Давидова. 
Целта на посещението бе представителите на посолството да получат информация за потенциала на Самоков и възможностите за сътрудничество, както и да се запознаят с дейността на част от най-големите предприятия. 
Кметът инж. Джоргов представи община Самоков, като акцентира на сектор „Туризъм” и курортите на територията. Беше подчертано, че известните ни зимни курортни комплекси „Боровец“ и „Мальовица“ работят усилено за привличане на туристи и през летния сезон. 
През последните години набира популярност като спа дестинация и районът на село Белчин и Белчин бани. Джоргов отбеляза, че Самоков става все по-привлекателен за румънските туристи, което е видно от това, че броят им се увеличава с всяка година.
Представители на румънското посолство посетиха и най-голямото предприятие „Самел – 90”, където бяха посрещнати от изпълнителния директор инж. Петър Георгиев, ръководството на завода и ръководството на комплекс „Самелеон”, информираха още от общинския пресцентър.
Посланик Предеску прояви интерес към военното производство, а Раду Молдован се поинтересува дали самоковското предприятие си партнира с фирми от Румъния. „Самел – 90” ползва доставчици на различни компоненти от северната ни съседка, но отговориха утвърдително на въпроса дали биха желали да си партнират с повече фирми от Румъния. 
Другото производство, с което се запознаха  гостите, бяха сладките изделия на „Си Комерсиал” и търговската марка „Дома”. Собственикът Сотир Немов подчерта, че работи с много румънски фирми и изнася значителна част от продукцията си там. Той разказа подробно за ползваните суровини, начина на производство, организацията на предприятието.
В третата самоковска фирма  – „Василев и Тодоров”, собственици на търговска марка „Компир”, гостите от румънското посолство разгледаха цеховете за продукцията от картофи и пакетиране. Информираха се за осигуряването на суровината и начина на организацията на предприятието, посочиха от общинския пресцентър. 
Припомняме, че в края на януари кметът на община Самоков обсъди възможностите за туризъм с посланика на Сърбия в България  Желко Йович

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари