Възпалителни чревни заболявания могат да се появят във всяка възраст; все още не се знае с точност какво ги предизвиква

Възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ) могат да се появят във всяка възраст и без видима причина, а все още не се знае с точност какво ги предизвиква. Това каза за БТА д-р Ани Чавушян, гастроентеролог в Клиниката по гастроентерология и хепатология в “Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост“. Д-р Чавушян участва в среща с пациенти, засегнати от ВЧЗ. Срещата е организирана от Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит по повод днешния Световен ден за борба с възпалителните чревни заболявания. По думите ѝ се наблюдава пик в появата на заболяванията при пациенти над 60-годишна възраст.
Точната причина и отключващият фактор за появата им все още не са изяснени, посочи тя. Това е комплекс от заболявания, който би могъл да се отключи заради генетични фактори, фактори на околната среда, имунната система, чревната лигавица, бактериите и вирусите, с които контактуваме, обясни д-р Чавушян. По думите ѝ в някои фамилии има по-голяма честота на ВЧЗ, но не може да се отговори, че има 100% унаследяване на заболяването.
Превенция на ВЧЗ няма, но за да се намали възможно най-много рискът от появата им, трябва да има контрол на храненето, да се консумира качествена храна, да се избягва свръхобработена храна, както и да се избягва излагането на стресови ситуации. По думите ѝ специалистите твърдят, че една от причините за отключване или обостряне на едно „заспало“ заболяване, е стресът. В отговор на въпрос дали нитратите в храните биха могли да допринесат за поява на ВЧЗ д-р Чавушян каза, че не би могла да посочи като причинно-следствена връзка единствено нитратите. Според нея не може да се каже със сигурност и че някой конкретен консервант води до чревно възпаление, но се предпочита да се избягват храни, съдържащи консерванти.
Наблюденията сочат, че броят на засегнатите от ВЧЗ се увеличава както в България, така и по света, каза още тя и посочи, че в страната ни няма регистър на засегнатите пациенти.
Болестта на Крон и улцерозният колит са хронични възпалителни чревни заболявания и целта на лечението е да накараме заболяването „да заспи“, каза още тя. Терапията, която се прилага, е в зависимост от степента на възпалението, като биологичната терапия се прилага при строги индикации и в зависимост от състоянието на болния, каза пред пациентите д-р Чавушян. Биологичната терапия, която се прилага на българските пациенти, е безплатна.
За жените, които страдат от ВЧЗ и планират бременност, д-р Чавушян посочи, че е най-важно възпалението да е под контрол, тъй като в противен случай има риск от усложнена бременност или от прекъсване на бременността. 
Да не се гледа на операцията на дебелото черво като на бедствие, посъветва пациентите д-р Чавушян. Улцерозният колит може дълго да е бил контролиран, но изведнъж се активира и крие риск за пациента, което налага оперативна намеса, допълни тя. По думите ѝ хроничното тлеене на чревното възпаление крие риск от злокачествено израждане на дебелото черво. Темата за оперативна намеса трябва много прецизно да се обсъди с гастроентеролог, с хирург, с психолог и с пациента, добави лекарят.
Заболеваемостта от ВЧЗ в Азия е много по-ниска в сравнение с Европа и САЩ, каза още д-р Чавушян и допълни, че отдавна се наблюдава, че в страните от Северна Европа честотата им е няколко пъти по-висока. Една от коментираните теми по проблема е храненето и почти стерилизираната среда, в която ние живеем, посочи още тя. Тя допълни, че преди години случаите на болест на Крон са се наблюдавали инцидентно. 
От пациентската организация обмислят да осигурят психологическа подкрепа за хората, които имат нужда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари