Възпитаници на повече от 100 училища ще участват в детския ромски фестивал „Отворено сърце“ във Велико Търново

Възпитаници на повече от 100 училища ще участват в детския ромски фестивал „Отворено сърце“ във Велико Търново, съобщиха организаторите от Център „Амалипе“. Фестивалът е част от културния календар на Община Велико Търново от 2003 г. Форумът е насочен към съхраняване, развиване и популяризиране на ромската култура и фолклор и показва общото между българските, ромските и турските традиции, уточниха организаторите.
Очакват се 1500 деца, учители и родители от повече от 100 училища, както и младежи от доброволчески групи в цялата страна. Тази година фестивалът ще е двудневен и ще бъде открит на 31 май. Ученици, изучаващи “Фолклор на етносите – Ромски фолклор” и други занимания по интереси, насочени към образователна интеграция през учебната 2023/2024 година ще се представят на откритата сцена.
Основната идея на фестивала е да покаже, че фолклорът на всеки един етнос носи своето културно богатство и то е незаменимо, както и да даде на децата от различните етноси възможност за изява и да стимулира у тях траен интерес към учебния процес, посочиха от Център „Амалипе“.
През фестивалните дни ще се състои кръгла маса на тема “Да превърнем езика на омразата в език на толерантността”. Ще бъдат представени две театрални постановки. Нов прочит на Йовковия разказ “Албена” ще представи театрална група при Професионалната гимназия по текстил и облекло “Добри Желязков” – Сливен. Възпитаници на Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик ще представят спектакъла „Криво огледало“.
Дефилето на всички участници във фестивала ще се състои на 31 май на главната улица във Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари