Възпоменателна вечер за Мерсия Макдермот ще се състои днес

Възпоменателна вечер за Мерсия Макдермот (1927-2023) – историк и автор на книги за Васил Левски, Гоце Делчев, Яне Сандански, както и на история на България на английски език, ще се състои днес в клуб „Журналист“ в София. Това съобщават от Съюза на българските журналисти (СБЖ).
Те отбелязват, че Мерсия Макдермот посвещава десетилетия от живота си на идеята и усилията да разкаже на света колкото може повече за България и за достойнството, героизма и духовността на българския народ.
Инициативата за събитието е на списание „Нови времена“ и издателство „Синева“.
Мерсия Макдермот е родена на 7 април 1927 г. в Плимут. Баща й е капитан-хирург във Военния флот. Завършва руска филология в Оксфорд. За първи път пристига в България през 1948 г. Тя е с група студенти от Оксфорд на студентска бригада „Майор Франк Томпсън“ на строителството на язовир „Копринка“, тогава „Георги Димитров“. 
По време на бригадата тя се запознава с Джеймс Макдермот, за когото се венчава след прибирането им в Англия. През 1952 г. се ражда дъщеря им Александра. 
След посещението си в България Мерсия Макдермот изучава две години български език в Лондонския университет. За втори път е у нас през 1957 г. като гостенка на Комитета за културни връзки с чужбина, а през 1963 и 1964 г. е учител по английски език в Английската гимназия в София. От 1958 до 1973 г. преподава английски на дипломати и търговци в Англо-българското дружество в Лондон, на което е председател. Започва и да пише книги за България.
През 1978 г. Макдермот отново пристига у нас, този път за дълго. В продължение на 18 години тя живее в България, преподава известно време в Английската гимназия. Отказва се за прави дисертация в „Оксфорд“, през 1979 г. защитава докторат в Института по итория на БАН. Започва да преподава в Софийския университет, където през 1980-1989 г. води курс по история на революционното движение в Македония. След като се завръща в Англия, написва няколко книги с българска тематика, включително една книга за богомилите, книга за българските народни обичаи и няколко статии за героите и идеологията на българското националноосвободително движение, които са поместени в списанието на дружеството „Уйлям Морис“ през 2009-2014 г.
Макдермот е автор на първата пълна история на България (1393 – 1885) на английски език. В работата си тя използва архивни документи, обикаля местата, свързани с живота на героите си, събира спомени и фолклор за тях. 
Историкът е чуждестранен член на БАН, почетен доктор на Софийския университет, почетен гражданин е на Благоевград и Карлово, носител е на „Орден на розата“, на ордените „Кирил и Методий I ст. и „Мадарски конник“. За 24 май 2017 г. Министерството на културата на България я удостоява със „Златен век“ с огърлие и грамота. 
Автор е на книгите „Апостолът на свободата“, „Имало едно време в България. Спомени и описания“, „Ален мак самотен“, „Свобода или смърт – Биография на Гоце Делчев“ и др.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари