Възстановка на традиционната жътва бе направена във фолклорна къща музей „Гърнатскине конаци“ край Момчилград

Възстановка на традиционната жътва бе направена във фолклорната къща, представляваща интерактивен музей „Гърнатскине конаци“ край Момчилград.
За повече автентичност жътварките бяха облечени в характерни гърнатски носии (от района на село Гърнати), а жътвата извършваха с познатите в миналото сърп и паламарка. Това бе втората жътва във фолклорната къща музей, която пренесе посетителите на възстановката в миналото. 
„Жътвата е сговорността, която в миналото има! На всеки един от хората в дадено село или махала днес жънат на един, утре на друг и така никой няма да има затруднения. Или, казано с други думи, както е нашият девиз „Съединението прави силата“, при жътвата, вършитбата и всички дейности от земеделието това е най-големият еталон.“, каза Филип Синапов, собственик на „Гърнатскине конаци“.
На възстановките присъстваха и много деца като по думите на Синапо по точи начин се изпълнява и основната цел на къщата, а именно – да бъде интерактивен музей, в който децата могат да се научат на конкретни неща от бита в миналото ни. 
„Както през пролетта се научиха да сеят царевица, картофи, фасул, каквито ниви създадохме, така и в жътвата да научат брашънцето, с което майка им прави питка, как стига до шкафа в кухнята, където си държим брашното“, каза още той.
Във възстановката се включиха както хора от региона, така и туристи, дошли от вътрешността на страната за събитието.
Те жънеха житните класове и се учеха както да ги връзват на снопове, така и да извършват и други характерни за жътвата на дейности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари