„Вчера“ открива есенно-зимния сезон на фестивала „30 вечери с 30 български класики“

Рекламирай в beZpartien.bg

На 15 септември филмът „Вчера“ открива есенно-зимния сезон на „30 вечери с 30 български класики“, съобщават организаторите. Фестивалът е по идея на дружеството за колективно управление на авторски права „Филмаутор“, по случай неговата 30-годишнина.
След всяка прожекция зрителите имат възможност да се срещнат с авторите, актьорите или творческия екип на филма, както и да се включат в дискусия с тях. Всички филми се прожектират в техния оригинален формат – на лента. Входът е свободен.
Тази година се навършват 35 години от премиерата на филма „Вчера“ на режисьора Иван Андонов. Сценарият е по едноименния роман на Владо Даверов с автобиографични елементи. „Спомням си усещането за филма и основно работата ми с Иван Андонов, на който дължа много. Човекът, от който съм научил най-много за киното изобщо, е Иван Андонов. Всичко започна с много тежък кастинг, който мисля, че беше поне един месец. Режисьорът Иван Андонов искаше да бъде много сигурен в актьорите, които ще избере. Първоначално идеята е била аз да изиграя ролята, която във филма играе Георги Стайков. И в някакъв момент Иван е решил да ги размени“, разказа Христо Шопов.
„Това, което мога да кажа за филма е, че продължава да бъде по някакъв начин интересен на публиката, защото се занимава с вечни теми като любов, приятелство, предателство“, допълва той. 
Актьорът разкрива, че със София Кузева (която играе Дана във филма) общуват доста често и особено напоследък и имат нещо, върху което мислят заедно като проект. Казва още, че да се гледат класическите български филми, е вътрешна необходимост и ако се превърне в нещо, което е задължително за младите хора, със сигурност, ще намразят българското кино. „Добре е да познават една част от филмите, които по някакъв начин носят отпечатъка на времето“, смята Христо Шопов.
На 15 септември гост в „Одеон“ е Владо Даверов, който е и автор на песента „Клетва“, композирана и изпята от Кирил Маричков и „Щурците“. 
„Във филма има едно скрито послание и то е не, че младите са вечните бунтари. За първи път младият човек разбира, че най-важното в живота е да съумее да прекара живота си така, че да не загуби уважението към себе си“, казва Владо Даверов. „Вчера е толкова актуален и днес, защото и в романа, и в сценария ползвам вечните думи – обичам, мразя, смърт, раждане, синева, прекрасно, отчайващо. Не посягам към неологизми, за да изглеждам съвременен. Вечните думи ще живеят векове, след като „поствам“ и „лайквам“ бъдат отдавна забравени. „Вчера“, в смисъл на „миналото ни“ трябва да се помни винаги – за да не забравяме, че не всичко започва от нас“, коментира Владо Даверов.
Оператор на „Вчера“ е Красимир Костов, музиката е на Кирил Маричков, художник е Георги Гуцев. В ролите са Христо Шопов, Георги Стайков, София Кузева, Светла Тодорова, Георги Русев, Никола Рударов, Стоян Алексшиев, Красимир Ранков, Павел Поппандов, Мария Стефанова, Крис Бартлет.
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *