Вече не ценим достатъчно езика и историята си, каза проф. Анна-Мария Тотоманова

„Език и идентичност“ бе заглавието на доклада, който проф. дфн Анна-Мария Тотоманова изнесе в рамките на международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“.
Създадената от свети Кирил глаголица представлява съвършен инструмент за записването на тогавашната българска и славянска реч, каза тя и припомни историята на глаголицата, кирилицата, гръцките букви и използването им по нашите земи.
Вече не ценим достатъчно езика и историята си, които са неразривно свързани. А народ, който не познава своята история и помни основните национални мотиви рано или късно губи своето достойнство, а аз не бих искала такава съдба за България, каза проф. Тотоманова на финала на презентацията си.
Както БТА писа, международният форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ се открива днес. Двудневната конференция е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Над 30 известни учени слависти от 11 държави, заедно със свои български колеги, дискутират значението на буквите, думите, езика, културата и мъдростта за славянското наследство, неговото опазване и разпространение в съвременния свят, както и значението на езика и идентичността в процесите на глобализация. Акцент ще бъде ключовата роля на България за създаването на третата християнска цивилизация – славянската.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари