Вече няма да се приемат заявления по Компонент 2 „Мобилност“ по програма „Култура“ на община Пловдив

Поради изчерпване на финансовия ресурс за проекти по Компонент 2 „Мобилност“ от Наредбата за реда и условията за финансиране на проекти по програма „Култура“, част от календара на културните събития на Община Пловдив, Община Пловдив спира приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания, съгласно условията на програмата Това съобщиха от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив.
Всяка година в Културния календар на Пловдив е заложена сума, с която да се стимулират и подкрепят участия на пловдивски артисти и творчески формации в международни и национални културни събития, както и посещения на мениджъри и продуценти в града. По Компонент 2 „Мобилност“ се осигуряват средства за транспортни разходи на произведения на изкуството и инструменти, артисти, творчески формации, мениджъри, продуценти, културни оператори, които осъществяват творчески междукултурен обмен по покана на културни институти и организации.
За настоящата 2024 г. с Решение № 339, взето с протокол № 21 от 19. 12. 2023 г. на Общински съвет – Пловдив, по Компонент 2 „Мобилност“  бе заложена сумата от 55 000,00 лв., която впоследствие бе допълнена с още близо 10 хил. лева.
„Поздравявам пловдивските творци и творчески формации за тяхната активност. Изключително удовлетворен съм, че благодарение на този инструмент в Културния календар, градът ни бе представен повече от отлично в редица престижни международни и национални фестивали, а нашите пловдивски артисти и творчески формации се завърнаха с множество награди, самочувствие и гордост от успехите, както и с мотивация за следващи творчески проекти“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.
От началото на година, когато Календарът влиза в сила, до момента по Компонент 2 „Мобилност“ са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на обща стойност – 64 677,95 лв., а именно:
1.     АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив за проект: Участие на Академичен народен хор към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив на фестивала FESTMUS в Испания.
2.     НЧ „Алеко Константинов-1954“ – Пловдив за проект: Концерти на Академичен народен хор „Пловдив“ към НЧ „Алеко Константинов-1954“ – гр. Пловдив в Париж, Франция.
3.     ППД „Ангел Букорещлиев“  за проект: Международен хоров фестивал Верона, Италия 2024.
4.     СНЦ „Стейдж Войсес“ за проект: Участие на БГ „Бамбини“ във II ри конкурс – фестивал за младежка музика и драма „Децата на България, САЩ.
5.     НЧ „Младост-1983 г.“ за проект: Фестивал на патриотичната песен „Отечество“- Плевен 2024.
6.     Сдружение „Фюжън Уей“ за проект: Концерт на Китарен ансамбъл „Академика“ в  Белград.
7.     НЧ „Н.Й.Вапцаров-1928“ за проект: МФ на изкуствата „Слънчеви искри“2024  Чанаккале, Турция
8.     Сдружение „Изкуство днес“ за проект: Представяне на група „Ръб“ в Добрич, Варна, Русе и Бургас.
9.     НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив за проект: „Концерт в Рим на ученици-лауреати, посветен на 110 години от рождението на Борис Христов“.
10.   Сдружение „Фолклорен свят Марица“ за проект: Участие в Международен фолклорен фестивал „Шахинкая“ гр.Бурса, Турция.
11.   НЧ „П.Р.Славейков – 1908 г.“ – гр. Пловдив за проект: Участие в МФФ „Песни и танци без граници“ – Свиленград.
12.   СНЦ „Хор Тримонциум“ за проект: Участие в „Международен фестивал на изкуствата ACQUA AZZURRA, Лаго ди Гарда, Верона, Италия“.
13.   НЧ „Проф. Кирил Дженев-2018“ за проект: Участие в „IV-и Европейски Фестивал на Традиционните Танци за деца – Аигио, Патра, Гърция“.
14.   Сдружение „Танцово студио Милениум“ за проект: Участие в „Магията на Венеция“.
15.   Арт Войс център за проект: Участие в детския конкурс на 33-ия Международен фестивал на изкуствата „Славянски базар във Витебск“.
16.   Харизма 222 ЕООД за  проект: „Участие на Виктор Василев на големите цигулкови сцени в Европа“.
17.   СНЦ“ МКТФ“ „Двама са малко – трима са много“  за проект:  „Участие на спектакъл „Пешеходна зона“ във фестивал „Лято в Рийека“ в гр. Рийека, Хърватия.
18.   Фондация „Метаарт“ за проект: Участие на пловдивската група ТДК на международния музикален фестивал Fekete Zaj 2024, Дьондьош, Унгария.
19.   Център за подкрепа и личностно развитие – ОДК – Пловдив за проект: „Историята, която ни свързва“ – участие на Девическа хорова формация „Евмолпея“ – Пловдив в тържествената  културна програма за отбелязване на Деня на народните будители 23-29.10.2024 г. в Република Хърватия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари