Вече пет години пернишкото село Лесковец посреща българи и чужденци със зоокът, създаден от местен жител

От пет години в пернишкото село Лесковец съществува зоокът под името „Алис“. Мястото се намира в близост до центъра на населено място. Изградено е от Кирил Рангелов и семейството му в собствения им двор. Сред животните, които могат да се видят, са различни видове птици – черни короновани жерави, ибиси, лебеди, пауни, патици, канадски, тулски и френски гъски. Най-голям интерес, особено сред децата, представляват нетипичните за страната ни видове – алпака и лама. Тук си съжителстват още елен лопатар, кенгуру, костенурки, козлета и др.
Отглеждането на животни е дейност, с която собственикът се занимава от 20 години, когато се установява да живее в Лесковец. Преди седем-осем години той решава да разшири дейността си, вземайки екзотични видове като кенгуру и алпака. Много хора разбират за тях и искат да ги видят. Така лека-полека Кирил започва да допуска непознати хора в двора си, превръщайки идеята си в успешен семеен бизнес.
Зоокътът съществува от пет години и за това време се радва на голяма популярност от страна на посетители от големи градове, сред които София, Пловдив, Благоевград, Кюстендил и др. Идват и немалко чужденци. Той е отворен за посещение от сряда до неделя от 10:00 до 17:00 часа, а таксата за посещение е пет лева за деца и десет лева – за възрастни.
Въпреки това обаче сумата покрива малка част от средствата отделяни за храна и грижа към животните. Допълнителните разходи се поемат от собственика и спонсор – в лицето на голяма фирма за производство на хляб, каза за БТА Александра Нацкова – управител на зоокът „Алис“.
„Има много разходи – счетоводство, осигуровки, ток, вода, озеленяване, ветеринарномедицински грижи, транспорт и др. Някои от видовете се хранят със скъпа храна, която се внася от Белгия, други пък ядат много зеленчуци и плодове, което е доста голям разход“, коментира Нацкова.
Тя заяви, че към момента не се мисли за разширяване на обекта и попълването му с нови животински видове. „Идеята ни е близка среща с животните или така популярната в Европа – контактна зоологическа градина. Искаме хората да се докоснат до тях, да разберат как се хранят, живеят и да наблюдават естествените процеси по размножаването им. Сега имаме няколко малки новородени – лама, алпака, козлета и кенгуру. Именно заради това сме зоокът, а не зоопарк“, добави управителят. 
Към момента персоналът на зоокът „Алис“ се състои от девет души. В него влизат и членовете на семейството на собственика. Въпреки постоянните напомняния към посетителите да спазват правилата, не липсват и груби прояви от тяхна страна.
„Посетителите, които идват трябва да са осъзнати хора, имащи уважение към нас и труда ни, както и към животните и природата. Имаме елементарни правила, които доста често се нарушават от дошлите. Не липсват случаи, в които те хранят животните, чупят клони и рушат имуществото ни“, каза Нацкова.
Тя е на мнение, че работата носи удоволствие на нея и колегите ѝ, защото е изпълнена с любов и отдаденост.
„През тази година създадохме много познанства и приятелства с хора обичащи животните, които идват при нас. Най-хубавата част е, когато децата си тръгват усмихнати и щастливи от срещата си с любимо за тях животно“, допълни управителят.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари