Великденска добавка от 75 лв. за пенсионерите под линията на бедност, се предлага с промени в Закона за бюджета на ДОО

Рекламирай в beZpartien.bg

Великденска добавка от 75 лв. за пенсионерите, които са под линията на бедност предлагат с промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от социалната и бюджетната парламентарни комисии. Това обявиха на съвместен брифинг Деница Сачева, председател на Комисията по въпросите на труда, социалната и демографската политика и Йордан Цонев, председател на Комисията по бюджет и финанси. Сачева обясни, че за мярката ще са необходими 40 млн. лв. и тя ще обхване 534 хиляди пенсионери, чиито доходи са под линията на бедност. 
Тя допълни, че с внесения законопроект искат да покажат, че България е социална държава.  
Сачева посочи, че с линията на бедност многократно се е спекулирало в политически план, как нямало да има нито един човек в България, който да живее под линията на бедност. Виждате, че очевидно между политическите лозунги и реалната политика, разминаванията стават все по-драстични, посочи Сачева и добави, че в страната има 534 хиляди души, които ще посрещнат Великден с пенсия, която е под 526 лв. Ние смятаме, че вместо да се правят дарителски кампании, държавата трябва да възстанови традицията, в която за Великден, и за Коледа, пенсионерите получаваха добавки, добави тя. Сачева заяви, че разчитат на подкрепа от всички колеги в парламента и посочи, че се след приемането на законопроекта, от Националния осигуритиелен институт трябва да определят извънредна дата, с която тези добавки да бъдат изплатени още преди Великден. 
Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия обясни, че разходите за великденските добавки няма да касаят  трансфери от бюджета, а ще бъдат посрещнати с вътрешни размествания. В следващия месец ще търсим и други възможности да подкрепим уязвими групи от българското общество, добави той. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *