„Великият Гетсби“ ще бъде бляскаво представление, обяви екипът на спектакъла в Софийската опера

Рекламирай в beZpartien.bg

Очаква ни едно бляскаво представление. Това каза Марта Петкова – художествен ръководител на балета на Софийската опера по повод предстоящата премиера на „Великият Гетсби“ на 12 април.  Следващите спектакли ще бъдат на 13, 14, 25, 26, 27 и 28 април.  
На събитието присъстваха Лео Муич – режисьор и хореограф на „Великият Гетсби“, Стефано Катунар и Балинт Раушел от постановъчния екип, както и артистите Катерина Петрова, Боряна Петрова, Фредерико Пинто, Никола Хаджитанев, Памела Пандова. 
Имаме огромно преимущество и от страна Лео Муич е огромен жест да дойде в България и да работи с нашия балет за втори път след „Ана Каренина“. Видях едно изключително надграждане и хората вдигнаха нивото на работа, каза Марта Петкова. Заедно взели решението да направят втора премиера заедно с много различно заглавие от „Ана Каренина“. По думите й Муич е много взискателен и артистите го обожават.
Всеки един костюм е направен спрямо всеки от артистите – на когото какъв цвят му отива, каква кройка. Всички материи и цветове са изключително скъпи. Декорът е изработен от киноцентър „Бояна“. Отделя се време за всеки един детайл, така че спектакълът да излезе в абсолютния си блясък, каза още Марта Петкова. И допълни, че всяка роля е избрана персонално за всеки от артистите. 
„Много важен за мен е да бъде използвано най-доброто от всеки артист на макс“, каза Лео Муич. Той допълни, че за него е важно да се избере прецизно спектакълът. Марта Петкова му казала, че „Великият Гетсби“ не е представян в България и би било привлекателно за нашата публика. Преди четири години представял този балет в Любляна, но за тук е надградено. 
Вие знаете 20-те години на 20 век става ново, различно, златно. Всички знаят за „Шанел“ 5, за перлите в този период. Има голямо развитие и в строителството. Тази сцена е визуално базирана на ар деко от същия период.  И е комбинирано с това, което ние в училище наричаме училището на чикагската архитектура, разказа Стефано Катунар.
Балинт Раушел каза, че е работил и преди с Лео Муич. И като танцьори усетихме, че е много важно да имаме сериозен драматургичен фокус на сцената. За нас беше много важно да преоткрием и задълбочим романа на Фицджералд, каза още той. И освен това се фокусираме върху всеки един от артистите, което е непривично за балетно представление, допълни той. 
Артистите разказаха, че било трудно за играят по две роли едновременно, които в един и същи момент са на сцената, „но в един момент нещата се получават“. За първите три дати ще бъде един състав. Очаква се след това той да бъде разширен.  
През септември ще има премиера на „Ромео и Жулиета“, обяви Марта Петкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *