НачалоСвятВеликобритания: Русия завършва подготовката за референдум в Донецк

Великобритания: Русия завършва подготовката за референдум в Донецк

Британското министерство на отбраната посвети сутрешния доклад за ситуацията в на плановете на Кремъл да проведе референдум за присъединяването на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) към , съобщава Руса служба на Би Би Си.

На 11 август руски съобщиха, че ръководителят на т. нар. ДНР Денис Пушилин е заявил, че датата на референдума за присъединяване към Русия ще бъде обявена след нейното „пълно освобождаване“, припомня британското министерство на отбраната. По-рано разследващи журналисти публикуваха , че такъв референдум се планира в самопровъзгласилата се ДНР, резултатите от който трябва да осигурят поне 70% от гласовете за присъединяване към Русия, отбелязват от британското военно ведомство. Фактът, че такива планове съществуват, беше съобщен през юли с позоваване на документи, получени от украинското разузнаване от Радио „Свобода“, цитира .bg.

Вероятно Москва е постигнала значителен редък в планирането на референдума, въпреки че все още не е ясно дали е взето окончателно решение за провеждането му, отбелязва Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Кремъл вероятно ще приеме неуспеха на руската армия да окупира напълно Донецка област като провал в постигането на своите максималистични цели в Украйна, според британското военно разузнаване. Засега значителна част от територията на Донецка област все още е под контрола на Украйна.

Припомняме, че представители на украинските власти заявиха, че руската армия не може да напредне от района на границата между Донецка и Луганска области. След превземането на Лисичанск и Северодонецк руските военни се опитаха да продължат настъплението към градовете Бахмут и Северск, но засега не успяват да постигнат значителни успехи в това направление, обобщава Руската служба на Би Би Си.

Ръководителят на областната администрация на Луганска област Сергей Гайдай написа в канала си в „Телеграм“, че „след сравнително бързото превземане на Лисичанск врагът не може да преодолее разстояние, по-малко от района на този град“. „Да, изгарят земята наблизо, но всеки следващ километър се превзема след значителни загуби“, казва Гайдай.

В своя ежедневен доклад Института за изследване на войната (ISW) коментира, че руските окупационни власти продължават усилията си да засилят контрола върху окупираните територии чрез мерки за рублизация и събиране на граждански данни, за да определят условия за референдуми за анексиране.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО