Велоклуб „Илчов баир“ набира заявки за участие в състезанието по колоездене, бягане и дуатлон „Шуменско плато 2024“

За поредна година Велоклуб „Илчов баир“ ще организира състезание по колоездене, бягане и дуатлон „Шуменско плато 2024“. То ще се проведе на 30 юни. До този момент са записани за участие 98 души. Записването е онлайн и продължава до 23 юни включително. Това съобщи за БТА Данаил Денчев, организатор на състезанието. „На място в Шумен ще има още около 20-30 свободни регистрации, но препоръчваме да не се разчита на тази възможност за записване, понеже може бързо да свършат“, добави Денчев.
В състезанието ще има няколко дисциплини – за колоездене, бягане и дуатлон. В колоезденето ще има две дистанции – 50 и 32 километра. В бягането ще има също две дистанции – 20 и 10 километра. Дуатлонистите ще изминат 32 километра с велосипед и ще бягат 10 километра по трасето. Галин Кръстев е автор на трасетата за бягане и колоездене, съобщи Данаил Денчев. „Всяка година трасетата са различни. Това ни коства големи усилия, прави се нова маркировка, нови тракове, ново почистване“, допълни Денчев.
Състезателите ще бъдат разпределени в различни категории. Една от категориите в колоезденето е за електрически велосипеди. Останалите са възрастови категории, съобщи Данаил Денчев. „Състезателите до 14-годишна възраст участват безплатно, без такса в бягането и колоезденето, както досега. Тази година решихме да експериментираме и за дългото трасе за колоездене добавихме категория над 50 години за мъже. Трябва да кажа, че не пренебрегваме дамите, като не включваме категория за жени над 50 години, а разпределяме категориите според миналогодишните записвания и участия“, поясни Данаил Денчев.
На въпрос откъде ще преминат трасетата тази година, Данаил Денчев отговори: „Трасетата преминават по част от основните артерии на Шуменското плато. Тази година идеята на Галин Кръстев беше да направи трасето по-събрано, да няма големи спускания към Троица или Осмар, за да можем по-лесно да го поддържаме. Дългото колоездачно трасе ще се спусне по черния път от Паметник „Създатели на българската държава“, към пожарната ще имаме едно пресичане, за което се надяваме да имаме съдействие от Община Шумен и полицията временно да затворим за движение на автомобили участъка. След това колоездачите ще преминат нагоре по пътеката „Пуканките“, след което ще карат към „Окото“, ще се спуснат по пътека, наречена „Зареди батериите“. Ще минат към най-високата точка на Шуменското плато – Търнов табия, оттам карат към Лозево, после към Телевизионната кула, където има спускания и изкачвания. Стартфиналът на колоездачите и бегачите ще бъде на паметник „Създатели на българската държава“.
Тази година трасетата за колоездене и бягане са почти автономни, почти не се застъпват и припокриват, посочи още Денчев. „Имаме един малък участък около „Кьошковете“, където ще се застъпят колоездачното и дългото бегаческо трасе“. По късото трасе на бегачите пък въобще няма да има колоездачи. Това искахме да опитаме много отдавна, за да е по-спокойно на бегачите и колоездачите. Дългото трасе на бегачите ще премине през пътека над пивоварния завод, ще се изкачат по почти отвесна пътека към Шуменската крепост, ще преминат покрай „Кьошковете“, покрай оградата на пивоварната, чешмата „Фатмаджика“. Ще има няколко сериозни изкачвания. По трасетата ще има общо пет подкрепителни пункта. Около 30 доброволци са нужни, за да се проведе състезанието, допълни Данаил Денчев. 
Подкрепа за организиране и провеждане на състезанието Велоклуб „Илчов баир“ има от Природен парк „Шуменско плато“ и Североизточното държавно предприятие. „Община Шумен помага, както и много шуменски фирми, които осигуряват финансова помощ и предметни награди“, поясни Денчев. „Миналата година в състезанието участваха около 300 души, като колоездачите бяха близо двеста, бегачите – около осемдесет, а дуатлонистите бяха двадесетина“, добави Денчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари