Весо Портарски събира 25 разказа от личния си дневник в книгата „Унгарски танци на Тенерифе“

Весо Портарски събира 25 разказа от личния си дневник в сборника „Унгарски танци на Тенерифе“. Това е първата книга на автора, издадена в България, съобщават от „Ентусиаст“.
По думите на издателите историите в „Унгарски танци на Тенерифе“ се превръщат в безупречни скечове през погледа на един българин в чужбина, турист в курорти със съмнителни практики, йога инструктор и гост на „хайлайф“ събития. Разказите по действителен случай отвеждат читателите в Германия, Швейцария, Египет, Южна Африка и остров Тенерифе.
Премиерата на книгата е на 12 юни в столичния бар „Сингълс“.
През последните 30 години Весо Портарски живее и работи в Германия. Той е роден и израснал в София, след което заминава за Берлин и Амстердам, където завършва магистратура по бизнес администрация. През студентските си години се сблъсква с различни професии – библиотекар, сервитьор, строителен работник, санитар в клиника, хамалин и дядо Коледа. Първата му работа след дипломирането го води в търговската дирекция на издателска къща „Бурда“, където работи първо в Офенбург, а после в Москва и отговаря за продажбите на списания „Playboy“ и „Еlle“.
След това се премества да живее в Цюрих и 10 години се занимава с продажби на ложите на ФИФА за световните първенства. Паралелно Портарски работи като модел. През 2014 г. печели немски конкурс за перспективни млади автори, което му дава възможността да работи над своите текстове заедно с писателката и нобелист Херта Мюлер. През 2021 г. получава награда за популяризиране на българската култура в Германия.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари