Вежди Рашидов представи изложбата си „Японска вишна“

Изложбата “Японска вишна” на Вежди Рашидов бе представена тази вечер в галерия Vejdi. Експозицията съдържа 28 малки и 6 големи акварела, нарисувани наскоро.
“Японците цяла година чакат японските вишни да цъфнат, защото тогава е най-големият религиозен празник”, каза Вежди Рашидов. И допълни, че в Турция намерил едно дръвче японска вишна и си го донесъл в България. “Това дръвче вече стана голямо дърво и когато с жена ми седнем да вечеряме, гледам цъфтежа на това дърво. Първо то цъфва”, отбеляза творецът. По думите му, японската вишна си променя цвета – започва силно розово до виолетово, червено дори в краищата. След това става бледовиолетово, след това – бяло с оранжево. “Уникално нещо”, каза домакинът на вечерта.
“И така почнах всяка година да си драскам – като взема едно клонче, си правя експерименти. Нямам никакви професионални претенции, че правя голяма живопис, това са моите заигравки. Каквото водата даде, това правя”, обясни Рашидов.
Атанас Семов, член кореспондент на БАН, каза, че разглеждайки изложбата, се замислил над това какво може да казва изкуството, което не борави с думи. “Изумен съм колко много за Япония разказва с четката си, без думи, Вежди Рашидов. Че той е талантлив човек, знаем всички и отдавна. Знае го и светът. Възхищавам се на факта колко благороден човек е, колко плодороден творец е, колко продължава да му се работи”, каза той.  И допълни: “Възхищавам се и на това, което за пореден път може да видим на стените в тази галерия, колко чувство влага Вежди, когато работи. Какво виждат очите на Вежди, защото за големия творец не е достатъчно само да можеш да го направиш. Преди това трябва да можеш да го видиш”.
“Това, което виждам тук, е много интересно, може би дори и уникално”, каза президентът на България в периода 2002 – 2012 година Георги Първанов. И подчерта, че присъства на изложбата преди всичко в израз на дългогодишното си приятелство с Вежди Рашидов. “Но съм тук и защото знам, убедил съм се, че Веждито може да ни изненадва. И той го прави по един невероятен начин – този път с тези японски вишни”, подчерта той.
Японският посланик Хисаши Мичигами каза, че мисията му като посланик е да пази добрите взаимоотношения между България и Япония. “И културата е нещо много важно”, подчерта той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари