Вежди Рашидов представя изложба акварели

Изложба акварели представя Вежди Рашидов в галерията си Vejdi. Вернисажът на експозицията е на 22 май, съобщават организаторите. 
Творецът представя 28 малки и 6 големи акварела, нарисувани в последните няколко седмици.
Макар да е познат предимно като скулптор, Рашидов все по-често излага и свои акварелни произведения. Миналата година представи изложбата „Игра“, в която бяха включени 20 акварела и четири скулптури.
„Акварелът е трудна техника, много художници я избягват, защото да рисуваш с боя е все едно да контролираш стихията. Но това е и една благодарна техника – тя дава много възможности с богатствата на цвета, акварелът е магия от сливането на цвета с водата“, казва творецът. 
Акварелът винаги е бил голямата страст на Вежди Рашидов. Първото му участие в Парижкия есенен салон като млад автор е именно с акварели, отбелязват организаторите на експозицията.
В последните няколко години той отново се обръща към тази техника на „контролирането на стихията“. „Аз се отдадох отново на акварела – той стана част от мен и от моите нощи. Какво прекрасно забавление е да усещаш удоволствието от свободата на израза“, сподели Рашидов. И допълва, че японската вишна, която расте в двора на къщата му, всяка пролет му носи ново и ново вдъхновение.
Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 г. и Художествената академия, специалност „Скулптура” при проф. Д. Даскалов, където по-късно като утвърден творец преподава. През 1985-а заминава за Франция след конкурс за „Сите дез-ар” в Париж. Участва в групови, тематични и самостоятелни изложби във всички по-големи градове в страната, в повечето европейски държави и световни културни центрове. Показва творбите си в повече от 45 самостоятелни изложби в България и чужбина. Носител е на редица престижни отличия. 
/ВСР
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари