Вицепрезидентът Илияна Йотова откри 24-ия Национален детски фолклорен фестивал „Върбова свирка свири“ в Болярово

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри 24-ия Национален детски фолклорен фестивал „Върбова свирка свири“ в Болярово. Надпреварата събра над 500 деца и младежи от пет до 19-годишна възраст от цялата страна, които се надиграваха, надсвирваха и надпяваха в градския парк.
Йотова изтъкна ролята на подобни фестивали за съхраняване на българския фолклор и поздрави ръководството на Община Болярово за организацията. „В тези не много леки години в българската история да създадеш фестивал, който има цели 24 години традиция, уверявам ви, никак не е лесно“, каза тя.
„Най-важното е нашите деца да бъдат щастливи. Най-важното е и ние, възрастните, да им подадем ръка, да открием техния талант, да им проправим пътя към бъдещето. За тези 24 години над десет хиляди деца минали през тази сцена. Можете ли да си представите какво огромно богатство е това“, каза още вицепрезидентът.
Сред младите пазители на фолклора е 14-годишният гайдар Нивелин Желев от Сливен. Той участва за трети път във фестивала. Възпитаник е на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел. Любовта му към народната музика запалил дядо му. „Според мен трябва да се пази българският фолклор, за да не изчезне“ посочи младият гайдар пред БТА.
Председател на журито е народната певица Калинка Згурова от „Мистерията на българските гласове“. Тя дава и името на събора преди 24 години. Любовта към българския фолклор трябва да се възпитава от най-ранна възраст, категорична е Калинка Згурова. Преди дни тя бе отличена от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента. 
„Докато я има българската музика, ще я има и България. Пред президента също казах, че докато дишаме, ние ще правим култура в България и за нея извън пределите ѝ, защото всички твърдят, че ние, българите, сме най-талантливата нация – и музика, и танци, и инструментална музика“, каза пред БТА народната певица. 
В журито са още народният певец Манол Михайлов, етнологът и фолклорист проф. д-р Николай Ников, хореографът на ямболския Танцов ансамбъл „Ромбана“ Румен Тодоров, хореографът и художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ Петър Димитров.
Съборът е посветен на тракийската народна певица Елена Граматикова. В рамките му се провежда и конкурсът „С песните на Елена Граматикова“. Участниците изпълняват и песните на Калинка Згурова, Донка Бумбалова и Манол Михайлов, които са сред учредителите на събора.
Целта на „Върбова свирка свири“ е да съхрани и популяризира странджанското фолклорно наследство сред младото поколение. Съборът дава възможност за индивидуална изява и откриване на млади таланти, както и за приемственост между поколенията.
Организатори са Община Болярово, Регионалната асоциация на общините „Тракия“, Общество за фолклор – Стара Загора и Читалище „Възраждане 1912“ – град Болярово.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари