Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в честването на празника на Първомай и откриването на 51-вите Майски културни тържества

На много места днес ще се спомене името на Първомай, защото празникът е за целия свят, но само един български град носи името на този голям празник. Това каза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържествата по повод празника на Първомай и откриването на 51-вото издание на Майските културни тържества в града. Тя допълни, че по целия свят хората днес – в Деня на труда и на международната работническа солидарност, надигат все по-висок глас в защита на повече солидарност, повече справедливост, достоен труд, достойни доходи и заплащане.
Според Йотова сега, когато България е в навечерието на два вида избори – европейски и национални, трябват истински хора, добре подготвени политици, амбициозни, които да имат умението да гледат години напред.
Празниците в Първомай са посветени на 130 години читалище „Св. св. Кирил и Методий“ и 40 години фолклорен ансамбъл“ Първомай“. Тази година се навършват и 120 години от рождението на Георги Караславов, припомни Йотова. По думите й е редно да бъдат препрочитани страниците, написани от него, защото в тях има много мъдрост и препратки към бъдещето, които и днес са полезни и актуални.
Караславов беше един от най-тънките познавачи на българската душевност и ни завеща не само прекрасните си романи, но и много важно послание за всички нас като общество, като институции, като политици, каза вицепрезидентът. А то е, че когато един народ се бори за своите бъднини и когато се вдигне да защитава правото си, мъчно можеш да тръгнеш срещу него. Това е една максима и мъдрост, която трябва да стои в съзнанието на всеки от нас, допълни Йотова.
Първомай е град с богата история и традиции, пази и се учи от своето минало, каза в словото си кметът Николай Митков. По думите му в общината се развиват земеделието, хранително-вкусовата и преработващата промишленост, а винопроизводството е сред бързоразрастващите се отрасли. В чест на празника на града и общината – 1 май, кметът удостои с почетен знак на града учители и културни дейци от Първомай. 
На площада пред читалище „Св. св. Кирил и Методий“ вицепрезидентът Йотова и кметът Митков запалиха традиционния огън на Майските културни празници.
На тържествата в Първомай присъстваха областният управител Илия Зюмбилев, кметове на населени места от областта, политици, интелектуалци, гости и жители на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари