Вицепрезидентът Илияна Йотова заминава днес на посещение в Република Албания

Рекламирай в beZpartien.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на посещение в Република Албания от 14 до 16 септември по покана на дружество „Българите в Албания“. 
Посещението на вицепрезидента е в навечерието на националното преброяване на населението в Албания, което е важен момент за българското национално малцинство, съобщават от прессекретариата на президента. Вицепрезидентът беше първият български държавник, който посети българската общност в Албания непосредствено след официалното ѝ признаване през 2017 г.
Според информация на дирекция „Справочна“ на БТА на 14 ноември 2017 г. вицепрезидентът Илияна Йотова пристига на посещение в Тирана, по време на което има срещи с президента Илир Мета, с председателя на парламента Грамоз Ручи и с министър-председателя Еди Рама. 
При посещението си през 2017 г. Илияна Йотова се среща и с почетния консул на България в Албания Селим Ходжай, както и с албанските депутати, които имат принос за приемането на Закона за защита на националните малцинства на 12 октомври 2017 г., с който правно се регламентира статутът на албанските граждани с българско самосъзнание и признаването им като малцинство. 
По време на разговорите между вицепрезидента Илияна Йотова и министър-председателя на Албания Еди Рама са обсъдени въпроси за правото на излъчване на програми на български език в медиите, както и въпросът за откриването на културните центрове в Тирана и в София. В сградата на българското посолство в Тирана вицепрезидентът Илияна Йотова има среща с представители на българската общност в Албания. На срещата присъстват председателят на дружеството „Наша Гора“ Фисник Ходжа и заместник-председателят на Дружеството за българо-албанско приятелство Ервис Талюри, които посочват решаващата роля на българите, живеещи в Албания, при събирането на подписи за признаването на българското малцинство. 
На 15 ноември 2017 г. вицепрезидентът Илияна Йотова посещава град Кукъс, където разговаря с кмета на града Башким Шеху, както и селата Оргьост и Шищавец, в които живее население от български произход. Там тя подарява български книги, читанки и плакети с кирилицата. 
На 16 ноември 2017 г., преди да отпътува за България, вицепрезидентът Илияна Йотова посещава в Тирана съботно-неделното училище „Христо Ботев“.
На 15 октомври 2020 г. в София вицепрезидентът Илияна Йотова има среща с изпълняващия длъжността министър за Европа и външните работи на Република Албания Гент Цакай, който е на работно посещение в България същия ден. Двамата отново обсъждат въпроса за българското малцинство в Албания. Вицепрезидентът Илияна Йотова подарява на министър Гент Цакай първи том на изследването „Българските общности в Западните Балкани. Политически процеси и етнодемографски последици (1913-2019)“, посветен на Албания, чийто автор е доц. Спас Ташев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *