Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Той бе определен за патриарх след балотаж с Врачанския митрополит Григорий.
За Видинския митрополит Даниил са гласували 69 делегати, а за Врачанския митрополит Григорий – 66, като има три недействителни бюлетини.
„Със съзнание за собствено недостойнство, вярвам в Божията промисъл и Божията подкрепа“. Това бяха първите думи пред журналисти на новия български патриарх Даниил по повод избора му. 
Изборът и интронизацията на новия патриарх 
Преди изгрев слънце днес утреня и Божествена света литургия с особените прошения, предвидени при откриването на църковен събор, бяха отслужени от архимандрит Евтимий – духовен надзорник на Софийската епархия, в Синодалния параклис „Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител“.
След това Комисията по пълномощията направи поименна проверка на избирателите и редовността на техните пълномощия.
Под звъна на камбани и след поименната проверка наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, поведоха делегатите на избирателния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, беше открит Съборът и беше определено избирателното бюро. След това делегатите на събора тръгнаха от БАН към Синодалната палата, където официално беше запечатана изборната урна. Там се проведе и гласуването.
След избора на нов патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП се отправиха към патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където ги очакваха предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Там се проведе интронизацията на новоизбрания български патриарх и бе отслужен молебен.
На основание член 47, алинея трета от Устава на Българската патриаршия, председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и установено избран от клира и народа Светейши патриарх и Софийски митрополит. Това каза Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия синод, на интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил. По време на събитието новоизбраният български патриарх получи инсигниите – знаците на патриаршеското достойнство, от митрополити от Светия синод. 
„Ти, Господи, Владико мой, настави ме в делата, за които си ме поставил, дай ми разум и ме насочвай в това велико и отговорно служение“, бе част от молитвата на патриарх Даниил към Бога за бъдещото му служение. „Със съзнанието за своето недостойнство за това високо отговорно служение, но и с вяра, и с послушание към Божията воля, изразена чрез волеизявлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни Църква – свещеноначалието, клирът и православният народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбоко уважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес“, каза новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит Даниил в словото си.
Следва първенствуващият да бъде украсен с добродетелите на вярата, защото праведният живот показва правилността на учението и чистотата на действията свидетелства за божествеността на вярата, посочи Вселенският патриарх Вартоломей по време на интронизацията.
Церемонията в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ завърши с обща снимка пред храма. 
Топовни салюти отекнаха в София в чест на новоизбрания български патриарх Даниил. След церемонията по интронизацията пред Паметника на Незнайния воин държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните роти от Националната гвардейска част. След това се състоя ритуал по издигане на националното знаме.
Държавният глава Румен Радев и Негово Светейшество новoизбраният български патриарх Даниил положиха венци и отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин. 
Състоя се и тържествен марш на представителните роти от Националната гвардейска част.
Коментарите по повод избора 
Вярващите се нуждаят първо, когато говорим за нашата църква, от единствo на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ, заяви пред журналисти президентът Румен Радев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. По-късно в своето слово в „Св. Александър Невски“ държавният глава посочи, че изборът на предстоятел на Българската православна църква – Българска Патриаршия идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество. 
Българската православна църква винаги е правила достоен избор, коментира председателят на парламента Рая Назарян.
Вярващите се нуждаят от патриарх, който да бъде обединител, какъвто беше Светейшият Неофит, Бог да го прости, посочи пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил. 
И тримата кандидати бяха много достойни. Избрахме един достоен български патриарх, искам да му пожелая „На добър час!“, каза  вицепрезидентът Илияна Йотова.
„Поздравявам новоизбрания български патриарх Даниил! Пожелавам му здраве, дълголетие и мъдрост за благото на Българската православна църква!“, написа българският еврокомисар Илияна Иванова във Фейсбук.
Имаме избран нов патриарх – доскорошният видински митрополит Даниил. Нека Бог да умножи дните му и да наставлява действията му, за доброто на България, българския народ и православните християни, написа във Фейсбук профила си лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. 
От парламентарно представената партия „Величие“ също написа коментар във Фейсбук. „Най-достойният от достойните! По Божията воля пастир, баща, благодетел и обединител на българския народ! Бог да му дава здраве, мир и простителност! Многая лета!“, пишат още от формацията. 
След избора и тържествената интронизация на новоизбрания български патриарх Даниил днес, утре, 1 юли, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Негово Светейшество – новият предстоятел на Българската православна църква – Българска патриаршия, ще оглави първата си света литургия като първойерарх и предстоятел на БПЦ-БП, и ще произнесе патриаршеско слово към клира и миряните. В литургията се предвижда, в израз на съборното единство, да участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещеници от БПЦ. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари