Винаги манипулацията на информацията е била средство за преследване на политически и икономически цели, каза посланикът на Германия Ирене Планк

Винаги манипулацията на информацията е била средство за преследване на политически и икономически цели. Това каза посланикът на Германия в България Ирене Планк по време на конференция в Дома на Европа на тема ”Противодействие на дезинформацията и насърчаване на медийната грамотност“. По думите ѝ три седмици, след като е поела поста на посланик, политик е споменал в телевизионно предаване, че тя самата трябва да бъде “изхвърлена от страната”, защото шефът на държавното предприятие „Ел би Булгарикум“ е бил уволнен. Не бях причинила по никакъв начин това отстраняване от длъжност на въпросния служител, допълни тя и обясни, че във Франция е създадена съответна агенция, която действа изключително ефективно срещу дезинформацията. Ирене Планк коментира, че има много добро сътрудничество с Министерството на вътрешните работи относно борбата с дезинформацията. 
Посланикът на Франция в България Жоел Майер посочи, че в контекста на предстоящите европейски избори, но и на войната в Украйна, има масово разпространение на хибридни войни и на дезинформация. Нашите общества  са цел на тези хибридни войни и  особено на атаки от страна на Русия, добави той. Затова трябва да засилим устойчивостта на нашата среда чрез медийната грамотност. Според него младите хора също трябва да бъдат обучени. По думите му според последния Евробарометър на Европейската комисия  70% от анкетираните европейците съзнават, че са изложени на  дезинформация. Едно число, което буди тревога и в същото време ни обнадеждава, защото европейските граждани съзнават дезинформацията, на която са изложени, каза още посланикът на Франция. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари