НачалоСвятВижте какво е направил милиардер в дните около инвазията на Русия в...

Вижте какво е направил милиардер в дните около инвазията на Русия в Украйна

Саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал е инвестирал над 500 милиона долара в руски фирми в дните около нахлуването на Москва в , съобщава Блумбърг, предаде .

Инвестиционната фирма на принц Алуалид „Кингдъм холдинг къмпани“ (Kingdom Holding Company) e придобила депозитарни разписки, издадени от акционерните дружества „Газпром“, „Лукойл“ и „Роснефт“ през февруари, според борсови документи. нахлу в Украйна на 24 февруари. Конкретните дати на инвестициите не се посочват, а от саудитса фирма не отговориха на запитванията дали все още притежава активите, отбелязва Блумбърг. Стойността на всички тези депозитарни разписки спадна бързо след началото на войната, когато борсовата търговия в Москва беше спряна, а Западът наложи санкции срещу Русия.

Алуалид бин Талал, внук на крал Сауд – основателя на съвременна Саудитска Арабия, е сред най-богатите хора в страната и един от най-известните международни инвеститори. Напоследък той е засенчен от държавния инвестиционния фонд на кралството, председателстван от неговия братовчед – престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който придоби дял от 16,9 процента в „Кингдъм холдинг къмпани“ през май.

Инвестициите подчертават деликатните отношения между Саудитска Арабия и Русия по време на конфликта в Украйна, когато много от съседите на Рияд в Персийския залив се отдръпнаха. Президентът Владимир и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който на практика управлява кралството, са разговаряли няколко пъти от началото на войната. И двете страни работят заедно в рамките на групата производители на петрол ОП+ по регулиране на доставките на суров петрол за пазара. Обединението до голяма степен устоява на призивите на западните лидери, включително а на Джо Байдън, да помогне за справяне с опасенията за глобалната инфлация чрез увеличаване на производството на петрол.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО