Владимир Ампов – Графа и Ансамбъл „Гоце Делчев“ са сред изпълнителите, които ще веселят брезничани на Граовския събор „Видовден“

С тридневна празнична програма в Брезник ще отбележат традиционния Граовски събор „Видовден“, съобщиха от общинската администрация.
Официалното му откриване е предвидено за 28 юни със спектакъл на Ансамбъл „Гоце Делчев“ София.  
Програмата за Видовден ще продължи и в съботния ден с турнир по футбол и волейбол за ветерани на стадион „Чорни“, демонстрации по киокушин кан карате и фолклорна програма на самодейци на сцената пред Общинския исторически музей. Малко по-късно, пред читалището в града, меломаните ще се насладят на концерт на популярния изпълнител Владимир Ампов – Графа. 
На 30 юни ще има тържествена църковна литургия в средновековния храм „Света Петка“ в Брезник. 
Съборът Видовден е най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена в землището на брезнишкото село Бабица. Честванията не са били прекъснати и по време на социализма, когато в местността „Бърдото“ над града е организиран Окръжен фестивал на изворното народно творчество, по-известен сред местното население като „надпяване“. През 1990 г. мястото на провеждането на събора е преместено в централната част на Брезник. В миналото срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението „Вида“. Вярвали са, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви. В Граовско Видовден се почита като празник на здравето на очите и против слепота.      
Той е тачен и защото на този ден са били пренесени костите на 148 български войници, загинали по време на Сръбско-българската война в местността „Чуряк“ край Брезник. Признателните брезничани вдигнали паметник на героите в Градската градина.  
В наши дни съборът Видовден продължава три дни. Сега той се съпътства от богата музикална програма и различни по вид прояви. През 2013 г. Брезник патентова словната марка „Граовски събор Видовден“, а през 2020 г. и графичното му изображение.  
Граовския събор Видовден този година ще се състои на от 28 до 30 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари