НачалоБългарияВнимание! В петък ни очакват опасни бури и порои

Внимание! В петък ни очакват опасни бури и порои

Очаква ни много сериозна валежна обстановка през следващото денонощие и до събота сутринта. Тази нощ все още предимно в западната половина на България ще има много места с краткотрайни валежи и гръмотевици – важи с жълт код, съобщават от bTV.
Утре вече на много места из цялата страна ще има условия за краткотрайни валежи, временно интензивни, с гръмотевични бури и градушки. Утре важи жълт код за цялата страна, а за Северозападна и Североизточна България за утре предупреждението е оранжево – за опасно време заради бурите и пороите.

Утре ще се развиват купести и купесто-дъждовни облаци, ще има условия за краткотрайни валежи, възможно интензивни и с гръмотевици и градушки. Температурите ще се понижат, особено в северозападните райони – там през целия ден стойностите ще останат до 18 – 20 градуса.
В събота през деня валежите ще стават на все по-малко места и о цяло почивните дни в извън планинските райони ще бъдат спокойни, но доста хладни, с есенни температури.

Тези явления вече ще се прогнозират на ниво община и много по-детайлно, отколкото досега, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Обновената система за ранно предупреждение за опасни явления „Метео-аларм“ започва да работи от днес.

Поддържа се от 31 национални метеорологични служби в , които подготвят и изпращат информация към сървърите на системата.
„Още май системата беше готова в тестов вариант, но не смеехме да я пуснем, защото не бяхме сигурни, че България ще успее чрез нас да си плати членския внос“, обясни генералният директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

“Оказва се, че е имало недофинансиране в размер на над 330 000 . Осигуряването на възможността НИМХ, като представител на държавата в тези международни и световни организации, е гаранция за това, че цялата прогноза и действията са обвързани на национално, на европейско, на световно ниво“, заяви министърът на околната среда и водите д-р инж. Карамфилова.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО