Водещи експерти ще водят курс по разследваща журналистика в София

„В търсене на истината“ е озаглавен интензивният курс за разследваща журналистика, който ще се проведе от 25 до 27 юли, съобщават от Асоциацията на европейските журналисти в България.
„Представителството на Европейската комисия в България, в партньорство с АЕЖ-България и Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), канят български журналисти да се включат в интензивен курс за разследваща журналистика, който ще се проведе между 25 и 27 юли 2024 г. у нас. В рамките на програмата участниците ще имат възможността да работят рамо до рамо с водещи експерти от екипа на OCCRP – една от най-влиятелните международни мрежи, разследващи корупцията и организираната престъпност на глобално ниво“, гласи поканата за обучението.
По думите на организаторите курсът има изцяло практическа насоченост и фокус върху действащи професионални журналисти от национални и регионални медии с до десетгодишен опит, които имат интерес да развият цифровите си умения в областта на разследващата журналистика.
„Феномените като корупция, организирана престъпност, пране на пари, дезинформация и нарушения на човешките права в условията на конфликти не познават граници, затова програмата е със силно застъпен трансграничен елемент. Екипът на OCCRP ще запознае българските журналисти с най-актуалните техники и тенденции в разследванията от отворени източници (OSINT), работата с бази данни, проследяване на парични потоци, както и с най-добрите практики при планиране и организация на процеса по осъществяване на едно успешно журналистическо разследване. Участниците ще могат да предложат свои идеи за разследвания и да получат обратна връзка от водещи професионалисти в областта“, разказват от екипа.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари