Военнослужещи са спасили бедстващи хора в района на връх Голям Перелик в Родопите

Рекламирай в beZpartien.bg

Военнослужещи от 101-ви алпийски полк – Смолян успешно проведоха операция за спасяването на бедстващи хора в района на връх Голям Перелик в Родопите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 
Военнослужещите са  участници в съвместната подготовка „Родопи-24“. Те са провели операция по търсене и спасяване.
В 15:35 ч., след получаването на сигнал за помощ от бедстващи хора в подножието на връх Кузу ятак (на 3 км източно от връх Голям Перелик в Родопите), военнослужещите от състава на полка – майор Данаил Карабов, капитан Борислав Семерджиев, младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Николай Панчев, в рамките на 15 минути изготвят план за спасяването на бедстващите, който включва избор на маршрут за придвижване и на оборудване (медицинско, алпийско и т.н.). 
Операцията по търсене и спасяване започва в 15:50 ч., бедстващите са локализирани в 17:03 ч., а в 19:04 ч. спасителната операция завършва успешно.
Спасените хора са прегледани за измръзвания от дежурния медицински специалист в състава на полка – старшина Борислав Костадинов, след което са транспортирани до град Смолян, информират от Министерството на отбраната. 
В началото на март от Министерството на отбраната съобщиха за военнослужещи от българския контингент към Многонационалната бойна група на НАТО в България,  оказали първа помощ на пострадали при пътнотранспортно произшествие. Военните, които служат в 31-ви механизиран батальон от състава на  2-ра Тунджанска механизирана бригада, са останали на място до пристигането на органите на МВР и екипите на Спешна медицинска помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *