Връчиха допълнителни споразумения на 59 домашни помощници по проект „Грижа в дома в Община Видин“

Рекламирай в beZpartien.bg

Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова връчи допълнителни споразумения на 59 домашни помощници по проект „Грижа в дома в Община Видин“. 
По думите ѝ, с подписан анекс на 19 февруари т.г., срокът на проекта е удължен с шест месеца. Общата стойност на отпуснатите финансови средства е малко над 2,3 млн. лв., а проектните дейности са с увеличен период от 19 месеца.
Основната цел на проекта е да продължи осигуряването на подкрепа в домашна среда за възрастни хора, хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания, като по този начин се защитава общественият интерес и се отговаря на нуждите на населението, каза Борисова и уточни, че към момента е осигурена грижа в домашна среда на 539 души, които са част от уязвими групи от населението, възрастни хора, хора в риск. Те получават навременна и ще продължат да получават през следващите шест месеца, професионална подкрепа в зависимост от техните индивидуални потребности – почасови мобилни, интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастните хора в невъзможност за самообслужване и за хора с увреждания, доставка на храна, продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите. 
Заместник-кметът допълни, че потребителите получават и информация относно превенция и профилактика на здравето и социално-значими заболявания, включително консултации с психолог, диетолог и други специалисти при необходимост.
Здравно-социалните услуги в община Видин се предоставят от 59 домашни помощници, пет медицински специалисти и четирима психолози, уточни Борислава Борисова. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *