Връчиха „Ключ на град Шумен“, „Златна значка на град Шумен“ и „Наградата на Шумен за изкуство и култура“

На тържествена сесия на Общинския съвет в Шумен с най-високото почетно отличие – „Ключ на град Шумен“ бяха удостоени бизнесменът и меценат  Фикрет Индже, академик Дамян Дамянов и бившият кмет на община Шумен Александър Узунов.
В приветствието си към присъстващите в залата проф. Христо Христов, кмет на Шумен каза: „Шумен е град с богата история, но и с достойно и динамично настояще. През годините ние заедно преживяхме кризата на ценностите, обезлюдяването, обезценката на обществения принос и обезверяването. В същото време виждаме Шумен и като добро място за инвестиране и бизнес. В града ни работят големи български и чуждестранни компании, продължаваме да инвестираме в Индустриалния парк, за който ни завиждат съседни областни градове. Довършваме започнатите инфраструктурни проекти и проектираме нови, подобряващи условията за живот, образование и спорт на нашите деца. Наш приоритет е развитието на транспорта и туризма – ние имаме с какво да се гордеем и какво да покажем на гостите на града и общината ни. Но това, което прави Шумен обичан и уважаван, не са само природните дадености – хората са най-ценното, което този град е притежавал през столетията.
Областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев подчерта на тържественото заседание на Общинския съвет, че „на днешния 11 май ние се чувстваме горди като българи и шуменци. Без нашия град българското Възраждане нямаше да е това, което познаваме. Да кажа, че нашият град има много проблеми за решаване, които не се решават. И сме в дълг към децата ни, които не остават в нашия град и той става с все по-малко жители“. 
Приветствия отправиха и общински съветници. Награденият с „Ключ на град Шумен“ Фикрет Индже се обърна на български език към присъстващите и каза: „Сърдечно ви благодаря за високото отличие. Щастлив съм, че съм част от живота на този град. И занапред Шумен ще е моя кауза и съдба“.
Отличеният с „Ключ на град Шумен“ академик Дамян Дамянов, изградил школа по коремна хирургия, прие наградата с думите: „Символично е, че наградата се връчва на този празник, Деня на Шумен. Още по-символично е, че това е ключ на града, израз на голямо доверие. Тази награда е чест и признание за мен, а признанието задължава благодарния човек още повече“.
Третият носител на „Ключ на град Шумен“  – Александър Узунов, който е бивш кмет на Шумен, каза на церемонията: „Искам преди всичко да изразя своята благодарност към всички вас за оценката, която ми давате с тази награда и за това, което е съградено в град Шумен“.
Поетесата Роза Боянова и ръководителката на танцов ансамбъл „Веселяче“ Боряна Колева получиха „Златна значка на град Шумен“. 
На сесията на Общинския съвет бяха наградени индивидуалните и колективните носители на „Наградата на Шумен за изкуство и култура“ в различни категории.  Красимир Савов получи награда в раздела „Музика“ за спектакъла „Без радио не мога“, реализиран за годишнина на Радио Шумен. Димитрина Узунова получи наградата за танц. Колективната награда в същата категория беше връчена на Светла Денчева и Юлия Николова, преподаватели по балет. В раздела за фотография, видео и кино  Станчо Пенчев и Добромир Добрев бяха отличени за филма им за Добри Войников. Доц. Светозар Чилингиров получи индивидуалната награда за изобразително изкуство. Колективната получиха художниците Атанас Атанасов и Валерий Желязков. Индивидуалната награда в раздела “Приложни изкуства” беше присъдена на художника Радослав Ценов, но той не присъства на церемонията заради здравословен проблем.  
Колективната награда за приложни изкуства получи Школата по дърворезба, с ръководител Ангел Минчев. В раздела „Дейци на културата” наградени бяха художничката Марияна Петкова и литераторът Румяна Симеонова, за реализиране на културни събития в  Сдружение „Клуб култура за Шумен“. Журналистът Красимир Крумов беше отличен посмъртно с Почетния знак на кмета на община Шумен. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари