Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, не събра кворум

Парламентарната временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, не събра кворум на днешното си заседание.
По-малко от десет минути след обявения начален час, председателят ѝ Никола Минчев („Продължаваме промяната – Демократична България“) отбеляза, че проверката на кворума показва, че има петима народни представители членове на комисията. Той посочи, че с оглед на последните изменения на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание е отпаднала възможността да може да се открива заседание на комисия дори и при липса на кворум.
В дневния ред имаше една точка – обсъждане и гласуване на доклад на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около убития Мартин Божанов. В началото на днешното заседание, няколко минути след обявената липса на кворум дойдоха още няколко членове на комисията.
По-късно пред журналисти Минчев каза, че комисията чисто формално ще прекрати съществуването си с края на Народното събрание, като припомни, че до свикването на следващия парламент ще има ваканция.
Минчев посочи, че темата не е приключена. За съжаление, поради много наситения информационен поток в последно време, естествено поради това, че не се осъществи ротацията и отиваме на предсрочни парламентарни избори, темата за Мартин Божанов, за „Осемте джуджета“, потъна по-надолу в информационния поток и е по-малко на дневен ред в обществото, но ние ще продължим да полагаме всякакви усилия да я поддържаме активна, защото това е начинът да принудим разследващите органи да си свършат работата в случая, добави Минчев.
Както казах още на първото заседание – тук сме изправени пред казус, в който разследващите трябва да се саморазследват, и единственият начин да ги принудим е с обществен натиск, каза депутатът. Попитан дали ще поискат такава комисия и в 50-ото Народно събрание, Минчев отговори: „ще помислим, възможно е“.
На въпрос дали в комисията са разбрали отговора на въпроса бил ли е Нотариуса сътрудник на МВР, ако е бил – кой го е вербувал, какво е правил като сътрудник въобще, за да съществува темата „Нотариуса“ и действията, които е предприемал, депутатът посочи: „нямаме потвърждение от МВР по този въпрос“. Имаше и закрито заседание на пленарна зала, и въпрос отправихме към МВР с решение на комисията, но нямаме потвърждение на този въпрос. Единствено по време на изслушването на Иван Гешев, той заяви, че е бил сътрудник на Трето районно, добави Минчев.
Попитан защо не са получили тази информация и трябва ли промяна в закона, която да прави възможно получаването на подобна информация, Минчев каза, че твърдението е, че представлява държавна тайна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари