Все още се борим да заличим абсурдното определение в България, с което описваме хората, които се трудят, но не могат да излязат от капана на бедността – работещи бедни , заявява лидерът на КНСБ Пламен Димитров

Все още се борим и за справедливост при заплащането, за премахване на неравенствата при доходите, да заличим абсурдното определение в България, с което описваме хората, които се трудят, но не могат да излязат от капана на бедността – работещи бедни. Това заявява президентът на КНСБ Пламен Димитров в поздравление по повод 1 май, публикувано на сайта на синдикалната организация. 
Затова КНСБ не спира да настоява за ръст на доходите във всички сектори и сфери, който да изпреварва инфлацията. Не спираме да се борим минималната работна заплата да стигне заплатата за издръжка, посочва Пламен Димитров. За да се случи всичко това, за да поемем по пътя на реалната конвергенция с останалите страни в ЕС, на първо място страната ни трябва да въведе в законодателството си изискванията на Директивата за адекватните минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне. Сдружаването в синдикални организации ни обединява около общата цел, която имаме всички – достоен живот, достойни доходи и условия на труд, отбелязва президентът на КНСБ. 
„Честит празник на труда, братя и сестри! Честит празник на всички, които със своите знания и умения издържат себе си и семействата си, но и допринасят за развитието и благополучието на обществото! Днес е празник. Празник на извоюваните трудови права, но и ден за равносметка колко много още предстои да бъде постигнато“, посочва Пламен Димитров. 
Днес – точно преди 138 години, в Чикаго се провежда първата стачка в САЩ с над 300 хил. работещи. Битката за правата на трудещите се обаче не е застинала там, през 1886 г. Тогава 8-часовият работен ден е бил химера. В нашето настояще също често е, отбелязва президентът на КНСБ. 
„Битките ни продължават! Уверен съм – заедно и непреклонни! Бъдете здрави! Честит празник! Кураж и успех!“, допълва Пламен Димитров. 
 
По повод 1 май – Международният ден на труда и работническата солидарност и официален празник на КНСБ и регионалните ѝ структури в цялата страна, заедно с основните членове и синдикалните лидери на организациите по места, организират над 100 инициативи.
Те включват изнесени приемни, дискусионни форуми, безплатни трудово-правни консултации за всички граждани. В някои градове ще се проведат и спортни празници, игри за работниците и техните семейства, ще има и празнични концерти.
По повод 1 май КНСБ започва и информационна юридическа видео поредица в социалните мрежи. Целта е всеки работещ да може да се ориентира какво да направи при проблем, към кого да се обърне и да получи съдействие за трудовите си права. Кампанията е под надслов “Знам трудовите си права”. През месец май конфедерацията ще стартира и свой подкаст за трудово-правни въпроси, казуси с участието на юристи и икономисти. Всеки, без значение дали е синдикален член или не, ще може да задава въпроси, свързани с трудовото правоотношение, нарушения и проблеми на работното място.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари