Всички църкви в Ямболска област ще бъдат отворени за Великден, но не навсякъде ще има литургии

Всички църкви в Ямболска област ще бъдат отворени за Възкресение Христово, но не навсякъде ще има празнични литургии. Причината е, че от години в духовната околия липсват достатъчно свещеници. Това каза за БТА архиерейският наместник архимандрит Димитрий.
Над 70 са църквите, а свещениците се броят на пръстите на едната ръка. „Пет действащи свещеника сме. Там, където няма свещеник, само клисарите ще отворят църквите. Във всяко село има клисар, така че няма да има затворени храмове“, посочи той.
Всеки от свещениците обслужва населението на 10 – 15 села, което прави невъзможно отслужването на празнични литургии във всяко населено място. „Служби няма да има навсякъде. Не сме вездесъщи, за жалост. Колкото можем, ще обслужваме енориите, които имаме“, допълни архимандрит Димитрий.
На Великден миряните в Ямболска духовна околия все пак ще могат да се поклонят в църквите. „Възкресението на Христос е най-великото нещо. Той дойде, не за да изкупи, а за да излекува човечеството. Всичко, което е нечисто, да го изчисти и излекува с неговата свята кръв“, каза още архиерейският наместник.
Неговото послание към миряните е да отворят сърцата си за ближния. „Нека отворим сърцата си за любовта, да видим, че животът е нещо изключително хубаво. Нека приемем хората до себе си, да ги прегърнем, да кажем на всички, че ги обичаме. В този забързан свят, все по-малко хората си казват това“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари