Всяка трета медицинска сестра е над 65-годишна възраст; не достигат 30 хиляди, каза Милка Василева, председател на съсловната организация

В България всяка трета практикуваща медицинска сестра е над 65-годишна възраст, а за да работи спокойно здравната система и за да има кой да се грижи за пациентите, са ни необходими над 50 хиляди медицински сестри. Това каза в интервю за БТА Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
Мотото на 12 май тази година е „Нашите сестри са нашето бъдеще – икономическата сила на здравните грижи“. По данни на асоциацията в България работят 21 860 медицински сестри. Необходима е реформа и „пренареждане“ на здравната система, както и изработване на стандарти за работа, които да се спазват. В противен случай здравната система ще фалира, каза още Василева. Всяка година 800-1000 медицински сестри напускат професията, като част от тях заминават за чужбина, а оставащите в България напускат здравната система.
Съсловната организация настоява
От няколко години от съсловната организация с тревога посочват проблемите, свързани с кадровата криза, като през 2023 г. в отворено писмо, изпратено до премиера, до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване, до министъра на здравеопазването и др. призоваха за създаване на система за планиране, назначаване и задържане на медицинския персонал, за рамка за устойчиво кариерно развитие, за устойчиво повишаване на заплатите спрямо придобитите знания, умения и компетентности, за изискване за минимален брой медицински специалисти по здравни грижи за оптималното функциониране на лечебните заведения.
Управляващите само обещават
Управляващите обещават, но когато започнат да управляват, виждат, че проблемът е много, много сериозен поради търговския характер на лечебните заведения, поради различната им собственост, поради факта, че държавата е абдикирала от регулаторната си функция по отношение на здравеопазването. Не можем да се похвалим с успехи, свързани с исканията ни, каза още Василева. Винаги сме казвали, че професията ни е подценявана и неуважавана. Колегите ни работят на две или на три места и заради това здравната ни система все още съществува, но нашите управляващи не могат да осмислят този факт, добави тя. Всички знаят, че непрекъснато се откриват нови болници или се извършват нови дейности в съществуващите болници, но реален персонал, който да работи там – няма. Много скоро няма да има на кого да се оплакваме, а управляващите няма да има от кого да се оплакват, тъй като медицинските сестри, акушерките и лекарските асистенти напускат системата или страната, допълни Василева. По думите ѝ дори болниците, които в момента предлагат по-високи възнаграждения, не могат да осигурят персонал. Заради това, че колегите работят на няколко места, лечебните заведения продължават да съществуват, добави тя.
Решение?
Решението е много трудно, тъй като системата е изключително консервативна и за да има какъвто и да е ефект, трябва да се започне с много революционни стъпки, като една от тях е осигуряване на достойни заплати, посочи още Василева. В повечето болници не се осигурява указаната в Колективния трудов договор (КТД) основна заплата за медицинска сестра – 1500 лв., която пък е и крайно недостатъчна за издръжка и продължаващо професионално развитие на медицинска сестра.
Освен увеличаване на възнагражденията, е необходимо да има респект към професията и към хората, които я упражняват, както и добри отношения вътре, в медицинските екипи. По думите ѝ необходимо е да се осигури възможност за кариерно израстване и реализация, да се създадат и стандарти по здравни грижи.
Началото трябва да се постави с разработването на дългосрочна стратегия, която да посочва какво ще се случи след пет, десет, двайсет години, защото според Световната здравна организация до 2030 г. се очаква липса на девет милиона медицински сестри. България е една то държавите, в които има най-малко медицински сестри на глава от населението и ако бъдещите управляващи не постигнат политическо съгласие и не подготвят стратегията, не съм убедена, че ще има кой да отбележи следващия 12 май, каза още Василева.
Проектът на нов КТД
В проекта на новия КТД се предвижда основните заплати да са с 30% по-високи, посочи Василева. В момента синдикатите, работодателите и министерството работят по въпроса, но работодателските организации отказаха да подпишат подобен КТД, защото това ги задължава да променят стартовите заплати, а те твърдят, че нямат финансови средства за подобни действия. Най-ниски са заплатите в общинските болници, допълни Василева.
Законови нарушения заради липса на кадри
От съсловната организация настояхме да се забрани професията на медицинска сестра и на акушерка да се упражнява от хора, които нямат нужната образователно-квалификационна степен, добави Милка Василева и посочи, че в някои болници за медицински сестри се назначават акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, дори студенти, което е напълно противозаконно. По думите ѝ това законово нарушение се прави заради недостига на медицински сестри. Работодателите назначават хора, които нямат диплома за базово обучение на медицинска сестра.
Отговорността при инцидент
Ако настъпи инцидент, когато дейността се извършва от лице без необходимата квалификация, отговорността ще бъде понесена или от старшата сестра, или от друга медицинска сестра, която е на смяна, обясни Василева. Много студенти са назначени като болногледачи, което не е в нарушение на закона, но са принудени да изпълняват и сестрински функции, дори не под наблюдение на правоспособна медицинска сестра, добави Василева. По думите ѝ в някои лечебни заведения по време на нощните смени липсва медицинска сестра.
Искаме да покажем добрите страни на професията ни, защото е прекрасна, но всичко, което казах досега, отблъсква младите хора и те нямат мотивация да се обучават, каза още Милка Василева. Продължавам да твърдя, че българското обучение на медицински сестри и акушерки е едно от най-добрите в света. Управляващите най-после трябва да разберат, че здравните грижи не са разход, а са огромна инвестиция и трябва да се инвестира в професионалистите по здравни грижи, за да има кой да се грижи за хората. Тази теза или не се разбира, или няма желание за разбиране, добави Василева.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари