„Вулкан“ на Елена Алексиева спечели националната награда за български роман на годината „13 века България“

„Вулкан“ на Елена Алексиева спечели националната награда за български роман на годината „13 века България“. Церемонията бе тази вечер.
Националният дарителски фонд „13 века България“ (НДФ) за 13-и път организира конкурса за български роман на годината. Журито е в състав – проф. Милена Кирова (председател), проф. Пламен Дойнов, проф. Мюмюн Тахиров, доц. Борис Минков и д-р Яница Радева. 
„Вулкан“ е роман, който се гради върху експеримент с маргиналното, за да предложи алтернативен поглед към Българския преход“, посочи проф. Милена Кирова, като прочете мотивацията на журито за избора. По думите ѝ в романа има изобилие от колоритни персонажи и многопластов наратив.
„Картината, която е сглобена от присъстващите в конкурса книги, е представителна за общото състояние на българския роман в началото на третото десетилетие от нашия век. И нещо, което ми се струва още по-любопитно, дори само шестте номинирани творби, взети заедно, са умалена реплика на това състояние“, каза председателката на журито. Според нея за това състояние е характерно изключително разнообразие на почерци и подходи. „Липсват онези движения, онези направления, които все още виждахме особено през 90-те години, дори в началото на новия век – борба за индивидуалност на всяка книга, борба за място на книжния пазар и ориентация по-скоро към специфични читателски публики“, отбеляза още тя.
Изпълнителният директор на НДФ Бисера Йосифова благодари на журито за неговата работа и връчи грамотата за наградата на Елена Алексиева.
Чувствам се много добре и много у дома в тази изключително силна, елитна, разностранна компания, която представляваме номинираните тази година, каза авторката на „Вулкан“. „Аз мисля, че сме достатъчно силни, индивидуални автори, хора, които не просто пишат книги, и не мисля, че някой от нас съзнателно или подсъзнателно се влияе от някакви тенденции на средата – българската или която и да било. Мисля, че всеки слуша собствения си глас“, отбеляза Алексиева.
Останалите романи, които бяха номинирани за националната награда за български роман на годината „13 века България“, са „Екстаз“ от Радослав Бимбалов, „Дом за начинаещи“ от Емануил Видински, „Не ви познавам“ от Теодора Димова, „Рана“ от Захари Карабашлиев и „Тук живее Йожи“ от Надежда Радулова.
„Като професионален читател смятам, че българската литература наистина бележи един изключителен възход в последната година, и най-вече в този жанр“, каза по време на церемонията Бисера Йосифова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари