Взаимната подкрепа на кандидатури за различни международни организации са обсъдили външният заместник-министър Тихомир Стойчев и посланикът на Казахстан у нас Виктор Темирбаев

Рекламирай в beZpartien.bg

Възможностите за засилване на търговско-икономическото сътрудничество, включително в областта на енергетиката и транспортната свързаност, сътрудничеството по линия на образованието, културата и туризма, както и взаимната подкрепа на кандидатури за различни международни органи и организации са обсъдили на среща на 23 август заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и извънредният и пълномощен посланик на Казахстан в България Виктор Темирбаев. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си. 
Заместник-министър Стойчев подчерта, че влязлото в сила Споразумение за засилено партньорство и сътрудничество между Европейския съюз и Република Казахстан, заедно със Стратегията на ЕС за Централна Азия от 2019 г., са стабилна основа за задълбочаване на сътрудничеството между нашите две страни не само в рамките на ЕС, но и в двустранен план.
Важна тема в рамките на разговора бе и провеждането на следващия кръг политически консултации между министерствата на външните работи на Република България и Република Казахстан, както и на петата сесия на смесената Българо-казахстанска междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Общо бе мнението, че реализирането на тези две събития би послужило като допълнителен импулс за активното развитие на двустранните политически и икономически отношения.
На 23 декември 1991 г. България признава независимостта на Казахстан, а на 5 юни 1992 г. са установени дипломатически отношения на равнище посолства, сочи информация на МВнР.  Двустранните отношения между държави се основават на Декларация за по-нататъшно развитие на приятелските отношения и сътрудничеството между България и Казахстан от 15 септември 1999 г. и Съвместно заявление за по-нататъшното развитие на отношенията между България и  Казахстан от 25 септември 2003 г. Допълнителна рамка за развитие на отношенията е подписаното на 21 декември 2015 г. Споразумение за засилено партньорство и сътрудничество между Европейския съюз и неговите държави членки, от една страна, и Казахстан, от друга страна, ратифицирано от България на 20 декември 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *