Взаимоотношенията от политическа и икономическа гледна точка с Турция и Румъния са на изключително високо ниво, каза зам.-министър Красимир Якимов

Към днешна дата взаимоотношенията от политическа и икономическа гледна точка с Турция и с Румъния са на едно изключително високо ниво, независимо дали става въпрос за внос или износ, каза заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов в началото на Балканския бизнес форум, който се провежда в Банско.
Форумът се организира от Българо-турската търговско-индустриална камара (БТТИК) и Българо-румънска търговско-промишлена палата (БРТПП) в партньорство с Търговската секция към Посолството на Република Турция в България, Турско-българският бизнес съвет при Съвета за външноикономически връзки на Турция (ДЕИК), Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) и Българската агенция за инвестиции и е продължение на проведените през 2022 г. и 2023 г. българо – турски бизнес форуми.
Турция и Румъния са едни от приоритетните външно-търговски партньори за нашата икономика и наблюдаваме една все по-висока активност във взаимодействията между българския и турския бизнес от една страна, и българския и румънския бизнес от друга страна, каза още Красимир Якимов. 
Заместник-министърът на иновациите и растежа отбеляза, че към настоящия момент в България има регистрирани над 2200 компании с турски капитали, които са осигурили над 4500 работни места. Тук е важно да споменем, че има отделни региони от страната, които почти изцяло разчитат за поминъка си на турски инвеститори, отбеляза Якимов. 
За 2023 г. има сертифицирани четири инвестиционни проекта на турски компании в България за около 180 млн. евро, като очакваните нови работни места са над 200, посочи зам.-министърът и допълни, че в рамките на тази година до момента в процес на сертифициране са нови четири проекта на приблизителна стойност от 258 млн., а очакваните работни места са над 880. 
Пред представители на бизнеса от трите балкански страни, зам.-министър Якимов посочи и приоритетните оси на министерството, отбеляза и програми и процедури, по които фирми ще могат да кандидатстват с проекти за финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари