НачалоСвятЯпония бори инфлацията с пакет от социални мерки

Япония бори инфлацията с пакет от социални мерки

Японският премиер Фумио Кишида инструктира в понеделник своите министри да изготвят пакет от допълнителни икономически стъпки за смекчаване на икономическия удар от нарастващите разходи за живот, съобщи „Ройтерс“.

Като част от мерките правителството ще отложи повишаването на цената на вносната пшеница, която продава на търговците на дребно през октомври – ход, който по същество би субсидирал домакинствата, за да се справят с нарастващите на суровините.

Предвижда се и ограничаване покачването на сметките за гориво и електричество.

Правителството иска мерките да влязат в сила в началото на следващия месец и да използва приблизително 4,7 трилиона йени (35 милиарда долара), оставащи в държавните резерви, за да покрие разходите. Правителството не публикува прогнозния размер на общите разходи за пакета.

Справянето с растящите цени на суровините беше сред основните приоритети за администрацията на Кишида, тъй о силната зависимост на Япония от вноса на енергия и храни прави та ѝ уязвима към нарастващите световни цени на суровините. та в засили натиска върху цените на суровините в световен мащаб.

Пшеницата е сред продуктите, чиито цени скочиха в резултат на войната в Украйна. В Япония правителството отговаря за вноса на пшеница от чужбина и определя всеки април и октомври на годината продажната цена, която начислява на търговците на дребно.

Цената, която правителството таксува на търговците на дребно за вносна пшеница, скочи със 17,3% през април спрямо октомври поради покачването на световните цени на суровините, което доведе до повишение на цените на продукти като хляб и тестени изделия.

Кишида добави, че е инструктирал министъра на земеделието да гарантира, че цените се поддържат на текущите нива след октомври.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО