НачалоБългарияЯвор Куюмджиев: Пазарът е полудял, а ние на практика пак купуваме руски...

Явор Куюмджиев: Пазарът е полудял, а ние на практика пак купуваме руски газ

Цената на газа продължава да се увеличава с всеки месец. Количества има за следващите два месец, увери днес директорът на „Булгаргаз“ Деница Златева.

„Газ ще има, въпросът е на какви – на много високи цени. На Балканския полуостров има много газ, предимно руски, малко азербайджански. Когато сами се отказахме от договора, който ни гарантираше доставки и предсказуемост, се случва това, което се случва. Това е най-голямата глупост, която можеше да се рави при предсказуеми цени. Пазарът е полудял, а ние на практика пак купуваме руски газ“, коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на „Денят ON AIR“.
И изрази убеждението си, че някой печели от прекупуването на газ: „Купувахме за 100 единици, сега за 130 – тези 30 някой ги прибира. И да не е посредник – вторият търговец“.
Бившият зам.-министър на енергетиа изрази изненадата си как никой не знае кой точно води преговори с „Газпром“. Прогнозира тегленето на заеми през зимата.
„Тази цена, която зимата ще бъде на природния газ, е непоносима и за гражданите, и за бизнеса. Кредитите са единственото спасение. Дали ние сме спрели да изпълняваме договора или „Газпром“ – има факт – договорът не работи, чия е вината, предстои да видим“, заяви Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той не вижда алтернатива за България в добива на шистов газ.
„Най-големите компании за шистов газ са американски. Това че Помпео лобира за американския бизнес в България е нормално, той защитава бизнеса. Но дори в тази криза, нито една европейска държава не говори за отваряне на фракинга“, добави енергийният експерт.

И изрази убеждението си, че няма риск от ядрена заради атаките в АЕЦ „Запорожие“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО