Йордан Кисьов прави изложба в зала „Райко Алексиев“

Йордан Кисьов, носител на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ за 2020 г., подрежда нова изложба. От 14 до 28 юни негови произведения ще бъдат представени в зала „Райко Алексиев“ на Съюза на българските художници (СБХ) в София, съобщават организаторите.
„Въпреки на пръв поглед коренно различна като стил и търсене, мисля, че съм постигнал едно извисяване чрез синьото на небето и водата – един катарзис от докосването на Сакралността. Може безкрайно да наблюдавате движението на течащата река, мощното дихание на океана в приливите и отливите и мощната сила на разбиващата се вълна, но те никога не ще станат скучни, защото винаги ще ни връщат към въпроса за нашата цел в живота“, казва за изложбата си авторът.
Йордан Кисьов е роден през 1945. Завършва Художествената гимназия в София в класа на Димитър Арнаудов, а после монументална живопис във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. През 1973 постъпва на работа като уредник в Художествената галерия в Силистра; от 1990 до 2013 е неин директор. Реализирал е голям брой самостоятелни изложби, участва и в пленери и биеналета, организирани от СБХ, чийто член е от 1976 г. През 1986 получава званието „Заслужил деятел на културата“. Негови произведения са притежание на почти всички галерии у нас, както и на частни колекционери в България, САЩ, Германия и други държави.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари