НачалоСвятЙордания: дали не е началото на нова "Арабска пролет"?

Йордания: дали не е началото на нова „Арабска пролет“?

Йордания е тежко засегната от , зърнена криза, безработица и бедност. Към проблемите сега се добави и масовото недоволство, което от две седмици кипи по улиците на страната. Задава ли се нова „Арабска пролет“?

Трима убити полицаи, повече от 40 арестувани демонстранти – такава е равносмета от ите в Йордания, продължаващи повече от две седмици. Насилието ескалира най-вече в района на град Маан, който е центърът на социалното недоволство, обхванало части от страната.

Много йорданци са шокирани от смъртта на полицаите, казва ръководителят на бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в Аман Едмунд Ратка. Най-вече загриженост буди бруталността на стълкновенията: въпросните полицаи са участвали в обиск на жилище, след което е възникнала престрелка. Те е трябвало да задържат човек, отговорен за смъртта на един полицай. Според близкия до правителството вестник „Jordan Times“ заподозреният е привърженик на идеологията „Такфир“, която се обявява за много строго тълкувание на исляма. Същата екстремистка идеология изповядват и терористичната организация „Ал Кайда“, както и джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Не е много ясно обаче доколко то на полицаите е свързано със сегашните протести в Йордания. Според Ратка не издържа тезата, че протестното движение симпатизира или дори се солидаризира с джихадистите. „Джихадистите изгубиха почти напълно подкрепата си сред населението. Повечето йорданци в момента имат съвсем други грижи и вече не свързват надеждите си с крайния ислям“, казва представителят на германската фондация.

Стачките се разрастват

Протестите тръгнаха от една стачка на шофьорите на камиони, предизвикана от високите на горивата. Протестиращите настояват също и за отпадане на държавните налози върху горивата. Междувременно недоволството обхвана и други райони на страната, а в края на миналата седмица към стачката се присъединиха и много собственици на магазини, които затвориха търговските си обекти. Междувременно се стигна и до мество седящи стачки и до блокади на пътища. Временно спряха работа също и много промишлени предприятия.

На много места има проблеми с интернет, а достъпът до социалните мрежи е ограничен. От специализираното полицейско звено за с киберпрестъпността съобщиха, че са блокирали достъпа до видеопортала ТикТок, за да предотвратят възможни злоупотреби. Крал Абдула Втори предупреди демонстрантите, че ще има тежки последици за всеки, който посегне към оръжието.

Миналата седмица правителството реши да облекчи финансово стачкуващите шофьори на камиони, като им гарантира, че през тази зима няма да има нови повишения на цените на горивата. Демонстрантите обаче остават недоволни и настояват за намаляване на цените, основната част от които се дължат на високите държавни данъци и такси. Така например от 2019 година върху безоловния бензин се начислява акциз от 121 процента, бензинът „супер 95 октана“ се оскъпява заради държавните налози с цели 182 процента, а керосинът и дизелът – с 52 процента. Отделно от това в началото на тази година правителството повиши 8 пъти цената на дизела, а при бензина поскъпването е петкратно.

Всичко това удря много тежко по населението на една страна, която още не се е възстановила от пандемията от коронавирус, и която е силно засегната от зърнената криза, породена от руската инвазия в . Безработицата се движи около 20 процента, а страната в момента се бори и с безводие.

Нова „Арабска пролет“?

За момента не е ясно как правителството смята да успокои демонстрантите. Кралят одобри няколко инициативи за реформи в та и администрацията, но те още не са стартирали. „По-скоро изглежда, че започва да се изчерпва досегашният модел на икономически облаги срещу лоялност спрямо монархията“, казва в тази връзка Едмунд Ратка. В същото време той, както и други наблюдатели в района, не очакват в близко време срив, падане на режима или някакво подобие на закъсняла „Арабска пролет“ в Йордания.

Правителството на страната зависи от външна подкрепа, казва политическият анализатор Самех ал-Махарик. Така например то получава помощи за развитие от , от Европа и от страните от Персийския залив. „Независимо от това то няма ресурс да изпълни исканията на протестиращите, смята той.

Йордания се радва на висок прираст на населението, но същевременно има силно раздута държавна администрация, както и голяма корупция. За да отговори на очакванията на демонстриращите, правителството трябва да предприеме мерки, които ще засегнат и политическия, и обществения елит на страната. Много е съмнително дали то е готово на такава стъпка, казват наблюдатели.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО