НачалоБългарияЙотова: Един завет обедини всички българи срещу неправдата

Йотова: Един завет обедини всички българи срещу неправдата

По случай Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия вицеът Илияна Йотова се обърна с послание към дружествата на българите по света.

“Днес в България е свят празничен ден – честваме събитието от 6 септември 1885 г., отбелязваме Съединението о силен и горд държавнически акт в Третото българско царство”, заявява тя, цитирана от

Припомняйки имената на героите и подкрепата на княз Александър I Батенберг за историческия акт, вицепрезидентът изтъква, че днес е ден на осъзнато могъщество, национална принадлежност и непотъпкано чувство за държавност. “Тази всенародна битка ревизира Берлинския договор, коригира териториалното ощетяване, подтиква Великите сили към установяването на нов ред и проправя път, по който българите ще продължат след двайсетина години с присъединяването на други отнети наши земи на Балканите”, казва Илияна Йотова.

Според вицепрезидента неслучайно живото послание, изписано на фасадата на Народното събрание, гласи: “Съединението прави силата”. По думите ѝ, събитието от 6 септември е най-големият урок в българската история по единение в мисли, чувства и дела. “Един завет обедини всички българи срещу неправдата, един народ, пълен със самочувствие, дръзна да се изправи срещу Великите сили и националистическите кроежи, и най-вече срещу това някой друг да решава бата му. И успя!”, заявява още Илияна Йотова.

В посланието си тя честити празника на сънародниците ни по света: “От сърце ви поздравявам за вашия поклон към българското минало и за родолюбивата идея да бъдем заедно, съединени от един достоен празник.” Вицепрезидентът им пожелава да бъдат сплотени и достойни в делата си и да помнят, че Съединението прави силата.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО