НачалоСвятЮжен Пакистан се подготвя за нови наводнения

Южен Пакистан се подготвя за нови наводнения

Южен Пакистан се подготвя за нови наводнения в четвъртък, тъй о високи води идват по река Инд, усложнявайки опустошението, предизвикано от мусонните дъждове и колосалните наводнения, предава Ройтерс.

Рекордните мусонни дъждове и топенето на ледниците в северните планини предизвикаха наводнения, които отнеха живота на най-малко 1191 души, включително поне 399 деца, предаде .bg.

Организацията на обединените нации призова за изпращане на 160 милиона долара за помощ за „безпрецедентна климатична “ в азиатската страна.

„Ние сме в повишена тревога, тъй като водата, идваща надолу по течението от северните наводнения, се очаква да навлезе в провинцията през следващите няколко дни“, каза говорителят на правителството на провинция Синд Муртаза Уахаб пред Ройтерс.

В Пакистан е валял почти 190% повече дъжд от средното за 30 години през тримесечието от юни до август, общо 390,7 литра на квадратен метър.

Армията заяви, че е евакуирала около 50 000 души, включително 1000 по въздух, от началото на спасителните операции.

Провинция Синд, с население от 50 милиона, е най-силно засегнат, като там валя 466% повече дъжд от средното за 30 години.

Наводненията отнесоха домове, предприятия, инфраструктура и пътища. Наличните и съхранявани зърнени запаси са унищожени и около 800 хиляди хектара земеделска земя са наводнени.

Правителството казва, че 33 милиона души, или 15% от 220-милионното население, са били засегнати.

Националният орган за управление на бедствия каза, че около 480 030 души са били разселени и настанени в лагери, но дори тези, които не са принудени да уснат домовете си, са изправени пред опасност.

„Повече от три милиона деца се нуждаят от хуманитарна помощ и са изложени на повишен риск от болести, предавани по вода и недохранване поради най-сериозните наводнения в новата история на Пакистан“, предупреди агенцията на ООН за децата.

Световната здравна организация съобщи, че повече от 6,4 милиона души имат остра нужда от хуманитарна помощ.

Помощи започнаха да пристигат със самолети, натоварени с храна, палатки и лекарства, предимно от Китай, Турция и Обединените арабски емирства.

Хуманитарните агенции поискаха от правителството да разреши вноса на храни от съседна Индия, през до голяма степен затворена граница, която от десетилетия се явява фронтова линия на конфронтация между двете държави, разполагащи с ядрени оръжия. Засега правителството не е изразило готовност да отвори границата за внос на индийски храни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО