За 11 години Университетската болница „Медика“ в Русе се утвърди като лечебно заведение от национално значение, заяви управителят ѝ

Рекламирай в beZpartien.bg

Университетската болница „Медика“ в Русе отбелязва днес 11 години от нейното създаване. За този период тя се утвърди като болница от национално значение, каза управителят на лечебни заведения „Медика“ проф. д-р Кирил Панайотов. 
Той припомни, че само през последната година в лечебното заведение са отворили врати две ултрамодерни отделения – хемодиализа и кардиохирургия. 
„Лицево-челюстната хирургия на болницата заработи на пълен обем с фокус към иновативните методи на лечение. Това даде възможност в Русе да се правят редки и животоспасяващи сърдечни и лицево-челюстни операции. Отделението по медицинска онкология се утвърди и помага за комплексното лечение на болните с карциноми. През последната година и всички останали хирургични отделения имат развитие и модерно оборудване“, каза проф. д-р Панайотов. 
Той обясни, че са вложени много средства в последно поколение високотехнологична апаратура и в привличането на изявени лекари. 
УМБАЛ „Медика“ организира също скринингови и информационни кампании с цел превенция и ранна диагностика на обществено значими заболявания – сърдечно-съдови, онкологични, бъбречни. 
Развитието на лечебното заведение е свързано и с непрекъснато повишаване на квалификацията на персонала. Част от тази задача е сътрудничеството с медицинските университети в страната и с факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ на Русенския университет.  
Университетската болница обучава специализанти, като развива и научна дейност. 
„Редица лекари през годината защитиха докторати, други подготвят такива. Ръководството на лечебни заведения „Медика“ насърчава тяхното научно и кариерно израстване. Резултат на този стремеж са форумите, които болницата организира съвместно с Русенския университет и с други организации“, обясни проф. д-р Панайотов. 
Той посочи, че от 29 до 31 март тази година УМБАЛ „Медика“ ще бъде домакин на третото по ред издание на симпозиума „Пролетни хирургични дни“. През идния месец предстои конференция на спиналните хирурзи, а през септември – „Русенски интервенционални дни“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *