За 11-и път Лудогорският маратон превърна Разград в център на активния начин на живот в България

Лудогорският маратон за 11-и път привлече стотици участници от цялата страна и от чужбина. В седемте различни старта се включиха близо 400 души, което превръща състезанието в една от най-масовите спортни събития в областта.
Проявата е организирана от клуб “Зелена стъпка”, а екипът и доброволците надхвърлят 50 души, съобщи Иван Радев от клуба организатор.
Първият от стартовете бе този на дисциплината триатлон. Точно в 7:00 часа сутринта десетки се потопиха във водите на язовир Пчелина 2, за да преплуват 1500 метра. Най-бързият излезе от водата за малко повече от 17 минути, а на последният му отне почти час. След това състезателите се качиха на велосипедите си, за да изминат 44 километра. Приключението им завърши с 12-километрово бягане по горско трасе. Най-бързият Димитър Карабахчиев успя да се справи за 3:48:34 часа. За под четири часа (3:50:10 часа) завърши и първият отбор, който си предаваше щафетата в триатлона – Жулистан (Димитрина Стефанова, Самуил Вълчев, Надежда Ангелова). Първа при жените бе Евелина Златанова (5:11:07 часа).
В маратонската дистанция (42 км) най-бързи бяха Николай Писаров (4:02:54 часа) и Атанаска Атанасова (4:24:54 часа). При колоездачите призьорите са Александър Жеков (2:15:16 часа) и Елена Добраница (2:46:26 часа). 
Бягането на 21 км беше спечелено от Павел Павлов с 1:38:35 часа и Лина Христова (2:07:10 часа). Ахмед Ахмед бе преди всички на 12 километра бягане с (49:50 минути), а Светлозара Грозданова победи при жените с 1:03:02 часа. 
Освен петте дисциплини за възрастни, организаторите предложиха и възможност за децата до 12 години да участват напълно безплатно в надпревара с бягане и колоездене.
Тази година трасето се нуждаеше от особено сериозна обработка, тъй като през зимата бяха нападали много дървета, а заради топлото време и валежите през пролетта, тревата бе превзела голяма част от пътеките. Усилията на организаторите и, най-вече на председателя на клуба Цоньо Пенев, да го разчистят и подготвят бяха оценени от участниците, които отново се изказаха със суперлативи, заяви Иван Радев.
Според организаторите сериозен проблем обаче за поредна година е създала липсата на интернет в местността Пчелина. Организаторите бяха предвидили възможност за проследяване на резултатите на живо, от която обаче почти никой не можеше да се възползва заради липсата на покритие в зоната на старт-финала. За съжаление, нито един от мобилните оператори няма добър обхват в района. Надяваме се на съдействието на Община Разград, за да се промени ситуацията за следващата година, заявиха от разградския клуб. 
Освен от Община Разград, която е основен партньор на събитието, Лудогорски маратон бе подкрепен още от Български червен кръст – Разград, Inoxis, Инвестбанк, Агрохимконсулт-3, ADM, Джипо Джипов, Leya, Солети Хрус-Хрус, Gold Nutrition. За първи път тази година “Зелена стъпка” получи финансиране за състезанието от Министерството на спорта чрез програмата „Спортът – начин на живот“ – 2024 г. Наградите на част от победителите в маратона връчи зам.-кметът на Община Разград Полина Иванова. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари