За 12-и път в Казанлък показаха малки графики на над 140 творци от целия свят

Общо 430 малки графики на 143 артисти от 38 страни по целия свят показаха в казанлъшката Художествена галерия в рамките на 12-ото издание на международната изложба Минипринт – Казанлък. Изложбата откриха организаторът на форума Петър Бояджиев и директорът на културния институт д-р Пламен Петров, а поздрав към присъстващите отправи заместник-кметът Даниела Коева. 
Д-р Петров подчерта, че събитието ежегодно привлича творби на визуални артисти от цял свят, работещи в полето на класическата и съвременна графика, което го прави едно от най-значимите в художествения живот на града. 
Петър Бояджиев благодари за съдействието на Община Казанлък и на екипа на Художествената галерия. Той напомни, че за 12-те си издания Минипринт има показани над 4200 оригинални графики на повече от 550 артисти от над 55 държави. Наградени са повече от 80 творци от над 30 страни по целия свят. Ежегодно има участници от нови държави, като тази година за пръв път във форума участват и двама визуални артисти от Малайзия, посочи той и отбеляза, че това показва как Казанлък се превръща в популярна дестинация за показване на малка графика. 
Изложбата по традиция има два раздела – класически или изящни и експериментални техники. Тази година победител в категория класически техники е Жервасио Роблес от Южна Африка, а в експериментални – Ани Розес от Франция. 
Даниела Коева поздрави организаторите от името на кмета Галина Стоянова и подчерта, че изложбата е събитие, което е вече неизменна част от богатия културен календар на града и е очаквана с интерес от жители и гости. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари